Kruche ciasto z jabłkami i porzeczkami pod puszystą bezą :)

Kruche ciasto z jabłkami, porzeczkami i bezą8a

Wyrosłam w domu, w którym sytuacja polityczna w naszym kraju zawsze budziła żywe dyskusje. Do tej pory pamiętam, radość moich rodziców w 89 roku, zdjęcia taty ze strajku studenckiego, kasety (tak, to nie pomyłka, takie czasy) z koncertu Jacka Kaczmarskiego słuchane z rodzicami, czy wieczory z gitarą i piosenką, wtedy niepokorną. Śpiewałam je w przedszkolu na głos nie do końca zdając sobie sprawę co się dzieje. Mimo tego obecnie nie staram się udzielać w jakikolwiek polityczny sposób. Tak też nie nazwałabym dzisiejszego wpisu, ma czemuś służyć. To żaden manifest polityczny, po prostu gest solidarności oraz wsparcia dla polskich rolników i plantatorów jabłek i nie tylko. Polskie warzywa oraz owoce są jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych, więc warto wspierać ludzi, którzy produkują dla nas coś lokalnego i wartościowego. Dzisiejszą tartę jabłkową wzbogaciłam dodatkiem czarnych porzeczek, przez co stała się bardziej letnia i fajnie kwaskowata. By złagodzić ten efekt, przykryłam owoce grubą warstwą bezy, która nieco osłodziła całość :). Jeśli ktoś mimo bezy nie lubi kwaskowatych deserów, po prostu trzeba dodać więcej cukru do owoców. Prosty przepis, a efekt niesamowity – ale to tylko dzięki dostępności świetnej jakości polskich owoców. Korzystajmy z nich, szczególnie teraz gdy są świeże i najbardziej aromatyczne i wartościowe. Polecam zarówno przepis jak i lokalne produkty :).

Kruche ciasto z jabłkami, porzeczkami i bezą3-3-3ab Kruche ciasto z jabłkami, porzeczkami i bezą2-2aSkładniki (na foremkę 22cm):

Ciasto:

  • 150g mąki
  • 50g mielonych migdałów
  • 25-30g cukru
  • 2 żółtka
  • 125g masła

Jabłka i porzeczki:

  • 500g kwaśnych jabłek
  • 200g porzeczki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Ziarna z jednej laski wanilii albo łyżka cukru waniliowego (lub pasta waniliowa jeśli mamy)

Beza:

  • 2 białka jaj
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Mąkę, cukier i migdały dokładnie wymieszać w misce. Następnie dodać masło i rozetrzeć ciasto palcami. Kolejno wbić żółtka i zagnieść ciasto (można posłużyć się mikserem).
  • Ciastem wylepić foremkę na tartę, podziurkować widelcem i wstawić do zamrażarki na 30 minut.
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć ciasto z zamrażarki i piec przez 20 – 30 minut na środkowej półce piekarnika (ciasto powinno upiec się na złoty kolor). Po upieczeniu ostudzić.

Jabłka i porzeczki:

  • Jabłka umyć obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Przy pomocy mlaksera, noża lub krajalnicy pokroić jabłka na cienkie plasterki. Do pokrojonych dodać 4 łyżki cukru, ziarna wanilii (lub cukier waniliowy) i zamieszać.
  • Porzeczki umyć, pozbawić korzonków i dodać do jabłek. Delikatnie zamieszać, dodać mąkę ziemniaczaną i ewentualnie dosłodzić.
  • Gotowy farsz wyłożyć na podpieczony spód.

Beza:

  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera.
  • Gdy piana będzie wysoka i błyszcząca dodawać po łyżce cukier.
  • Miksować jeszcze 5 – 7 minut.
  • Dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze minutę.
  • Pianę z białek wyłożyć na jabłka z porzeczkami. Uformować i piec w 160 stopniach przez 20 – 25 minut.
  • Następnie ostudzić piekarnik do 90 stopni i piec, suszyć bezę przez 10 minut.
  • Ciasto ostudzić.

Smacznego :) Kruche ciasto z jabłkami, porzeczkami i bezą7ab Kruche ciasto z jabłkami, porzeczkami i bezą9

Porzeczkowo mi 2014 Jabłka wolności Lato w pełni! Jedz polskie jabłka

14 Komentarzy
  • Klaudia Ce
    sierpień 8, 2014

    Ależ obłędnie wygląda!

    Dziękuję za udział w akcji i zapraszam do komponowania równie udanych przepisów z udziałem jabłek.

    Pozdrawiam

    • aga
      sierpień 8, 2014

      Dzięki :). Fajna sprawa więc warto się zaangażować. Pozdrawiam :)

  • Wiolcia
    sierpień 8, 2014

    Twoje ciasto musi być przepyszne… Uwielbiam wszystko co z beza:)

    • aga
      sierpień 8, 2014

      Beza swoja słodyczą łagodzi kwaskowaty smak porzeczek i jabłek. Jeśli jeszcze nie piekłaś podobnego polecam i pozdrawiam :)

  • Dominika
    sierpień 8, 2014

    Super przepis, może w końcu zmuszę się do zrobienia bezy. A na zdjęciu mała literówka…”szrlotka”

    • aga
      sierpień 8, 2014

      Dzięki za informację :). Już poprawiam. A beza w tym przepisie bardzo prosta do upieczenia więc warto spróbować na dobry początek.
      Pozdrawiam
      Aga :)

  • gin
    sierpień 8, 2014

    Cudowna ta tarta – wygląda pięknie, a smakowała pewnie jeszcze lepiej :)

  • Agata
    sierpień 10, 2014

    Bardzo dziękuję za przepis, wczoraj zrobiłam i wyszło przepyszne:) Nie miałam niestety porzeczek, więc zastąpiłam je borówką amerykańską, ale smakowało całej mojej Rodzinie. Pozdrawiam serdecznie!

    • aga
      sierpień 10, 2014

      Z borówkami ciasto musiało smakować super :). Pozdrawiam serdecznie :)

  • Mag ;)
    sierpień 10, 2014

    Ja zrobiłam ciasto w wersji bezglutenowej,a zamiast porzeczek dałam dżem porzeczkowy dzięki temu wyszedł fantastyczny mus jabłkowo porzeczkowy ;) Przepis jest świetny, a „bezglutkowi” w końcu też się należą chwile szczęścia ;)

    • aga
      sierpień 10, 2014

      Zgadzam się w 100%, każdemu należy się odrobina słodyczy w życiu :). Dżem porzeczkowy, to świetny zamiennik porzeczek. Super :)

  • eM.
    sierpień 24, 2014

    Ciacho obłędne, jedno z moich i mojego faceta ulubionych! : )

    • eM.
      sierpień 24, 2014

      Oczywiście z Twojego przepisu : ) Dziękuję i pozdrawiam.

      • aga
        sierpień 25, 2014

        Super! Bardzo się cieszę, że tarto-szarlotka zyskuje grono zwolenników :). Dziękuję za opinię i pozdrawiam

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *