Wyrosłam w domu, w którym sytuacja polityczna w naszym kraju zawsze budziła żywe dyskusje. Do tej pory pamiętam, radość moich rodziców w 89 roku, zdjęcia taty ze strajku studenckiego, kasety (tak, to nie pomyłka, takie czasy) z koncertu Jacka Kaczmarskiego słuchane z rodzicami, czy wieczory z gitarą i piosenką, wtedy niepokorną. Śpiewałam je w przedszkolu na głos nie do końca zdając sobie sprawę co się dzieje. Mimo tego obecnie nie staram się udzielać w jakikolwiek polityczny sposób. Tak też nie nazwałabym dzisiejszego wpisu, ma czemuś służyć. To żaden manifest polityczny, po prostu gest solidarności oraz wsparcia dla polskich rolników i plantatorów jabłek i nie tylko. Polskie warzywa oraz owoce są jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych, więc warto wspierać ludzi, którzy produkują dla nas coś lokalnego i wartościowego. Dzisiejszą tartę jabłkową wzbogaciłam dodatkiem czarnych porzeczek, przez co stała się bardziej letnia i fajnie kwaskowata. By złagodzić ten efekt, przykryłam owoce grubą warstwą bezy, która nieco osłodziła całość :). Jeśli ktoś mimo bezy nie lubi kwaskowatych deserów, po prostu trzeba dodać więcej cukru do owoców. Prosty przepis, a efekt niesamowity – ale to tylko dzięki dostępności świetnej jakości polskich owoców. Korzystajmy z nich, szczególnie teraz gdy są świeże i najbardziej aromatyczne i wartościowe. Polecam zarówno przepis jak i lokalne produkty :).
Ciasto:
- 150g mąki
- 50g mielonych migdałów
- 25-30g cukru
- 2 żółtka
- 125g masła
Jabłka i porzeczki:
- 500g kwaśnych jabłek
- 200g porzeczki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Ziarna z jednej laski wanilii albo łyżka cukru waniliowego (lub pasta waniliowa jeśli mamy)
Beza:
- 2 białka jaj
- 100g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mąkę, cukier i migdały dokładnie wymieszać w misce. Następnie dodać masło i rozetrzeć ciasto palcami. Kolejno wbić żółtka i zagnieść ciasto (można posłużyć się mikserem).
- Ciastem wylepić foremkę na tartę, podziurkować widelcem i wstawić do zamrażarki na 30 minut.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć ciasto z zamrażarki i piec przez 20 – 30 minut na środkowej półce piekarnika (ciasto powinno upiec się na złoty kolor). Po upieczeniu ostudzić.
Jabłka i porzeczki:
- Jabłka umyć obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Przy pomocy mlaksera, noża lub krajalnicy pokroić jabłka na cienkie plasterki. Do pokrojonych dodać 4 łyżki cukru, ziarna wanilii (lub cukier waniliowy) i zamieszać.
- Porzeczki umyć, pozbawić korzonków i dodać do jabłek. Delikatnie zamieszać, dodać mąkę ziemniaczaną i ewentualnie dosłodzić.
- Gotowy farsz wyłożyć na podpieczony spód.
Beza:
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera.
- Gdy piana będzie wysoka i błyszcząca dodawać po łyżce cukier.
- Miksować jeszcze 5 – 7 minut.
- Dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze minutę.
- Pianę z białek wyłożyć na jabłka z porzeczkami. Uformować i piec w 160 stopniach przez 20 – 25 minut.
- Następnie ostudzić piekarnik do 90 stopni i piec, suszyć bezę przez 10 minut.
- Ciasto ostudzić.
sierpień 8, 2014
Ależ obłędnie wygląda!
Dziękuję za udział w akcji i zapraszam do komponowania równie udanych przepisów z udziałem jabłek.
Pozdrawiam
sierpień 8, 2014
Dzięki :). Fajna sprawa więc warto się zaangażować. Pozdrawiam
sierpień 8, 2014
Twoje ciasto musi być przepyszne… Uwielbiam wszystko co z beza:)
sierpień 8, 2014
Beza swoja słodyczą łagodzi kwaskowaty smak porzeczek i jabłek. Jeśli jeszcze nie piekłaś podobnego polecam i pozdrawiam
sierpień 8, 2014
Super przepis, może w końcu zmuszę się do zrobienia bezy. A na zdjęciu mała literówka…”szrlotka”
sierpień 8, 2014
Dzięki za informację :). Już poprawiam. A beza w tym przepisie bardzo prosta do upieczenia więc warto spróbować na dobry początek.
Pozdrawiam
Aga
sierpień 8, 2014
Cudowna ta tarta – wygląda pięknie, a smakowała pewnie jeszcze lepiej
sierpień 10, 2014
Bardzo dziękuję za przepis, wczoraj zrobiłam i wyszło przepyszne:) Nie miałam niestety porzeczek, więc zastąpiłam je borówką amerykańską, ale smakowało całej mojej Rodzinie. Pozdrawiam serdecznie!
sierpień 10, 2014
Z borówkami ciasto musiało smakować super :). Pozdrawiam serdecznie
sierpień 10, 2014
Ja zrobiłam ciasto w wersji bezglutenowej,a zamiast porzeczek dałam dżem porzeczkowy dzięki temu wyszedł fantastyczny mus jabłkowo porzeczkowy
Przepis jest świetny, a „bezglutkowi” w końcu też się należą chwile szczęścia 
sierpień 10, 2014
Zgadzam się w 100%, każdemu należy się odrobina słodyczy w życiu :). Dżem porzeczkowy, to świetny zamiennik porzeczek. Super
sierpień 24, 2014
Ciacho obłędne, jedno z moich i mojego faceta ulubionych! : )
sierpień 24, 2014
Oczywiście z Twojego przepisu : ) Dziękuję i pozdrawiam.
sierpień 25, 2014
Super! Bardzo się cieszę, że tarto-szarlotka zyskuje grono zwolenników :). Dziękuję za opinię i pozdrawiam