Kwaskowaty rabarbar, słodka konfitura truskawkowa, a do tego kruche ciasto… Taki deser już od tygodnia chodził mi po głowie… i wychodził – właśnie na niego patrzycie :). Ciasto z sezonowymi dodatkami to dobry pomysł na weekendowe lenistwo. Lubię połączenie truskawek i rabarbaru, które kojarzy mi się ze słońcem i majem. To zapowiedź zbliżającego się wielkimi krokami lata. Działkowe truskawki jeszcze każą na siebie czekać, dlatego postanowiłam skorzystać z konfitury truskawkowej ale nie żałuję :). Za to sezon na rabarbar w pełni więc nie ma na co czekać, trzeba korzystać póki czas! Oto jeden ze sposobów jego zastosowania – polecam bo to bardzo smaczna propozycja.
Składniki na formę o średnicy 26 cm lub o wymiarach 28:24 cm:


- 150g mąki pszennej lub orkiszowej (może być nawet pełnoziarnista – jak u mnie)
- 100g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
- 150g schłodzonego masła
- 40g cukru
- 1 jajko
- 0,5 kg rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- Konfitura lub dżem truskawkowy – 2 -3 łyżki (tyle by posmarować spód)
- 90g masła (schłodzonego)
- 150g mąki
- 1 cukier waniliowy
- 50g cukru
Cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Spód:
- Mąki i cukier wsypać do dużej miski i dokładnie wymieszać. Kolejno dodać pokrojone w kosteczkę schłodzone masło i rozetrzeć palcami z mąką. Wbić jajo i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez ok. godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia( formy z powłoką teflonową nie trzeba smarować tłuszczem ani wykładać). Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim przygotowaną foremkę. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec przez ok 20minut aż ciasto przybierze piękny, złoty kolor. Jeśli spód w trakcie pieczenia zacznie się podnosić wystarczy przedziurawić nożem ciasto i przygnieść łopatką, a posłusznie wróci na miejsce.
Rabarbar:
- Rabarbar umyć i obrać ze skórki. Łodygi pokroić na 1 cm kawałki i w misce zasypać cukrem. Odstawić na czas chłodzenia i pieczenia ciasta by puścił sok. W innym wypadku łodygi namoczyłyby nadmiernie ciasto i nie byłoby kruche.
- Upieczony spód ciasta posmarować konfiturą truskawkową i wyłożyć rabarbar oprószony cukrem (bez soku).
Kruszonka:
- Mąkę wymieszać z cukrem i dodać bardzo zimne masło pokrojone w kosteczkę. Rozetrzeć masło palcami z mąką i cukrem, tak by powstały większe okruszki ciasta. Jeśli kruszonka nie jest sypka i bardzo się lepi, można dodać trochę mąki.
- Powstałą kruszonką posypać wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30-40 minut (w zależności od piekarnika).
- Gdy ciasto trochę przestygnie udekorować cukrem pudrem.
Smacznego
Zostaw odpowiedź