Szarlotka orzechowa – mój ideał.

Orzechowa szarlotka1 - a

Ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem, mamą i domem. Pamiętam, że w piwnicy stały niezliczone ilości litrowych słoików smażonych jabłek by zawsze gdy najdzie ochota na szarlotkę były pod ręką. Tak, zdecydowanie szarlotka to mój ulubiony wypiek. Prosta, pachnąca cynamonem i zawsze pyszna. Mama czasem do jabłek dorzucała posiekane orzechy włoskie. Taka jesienna wersja szarlotki smakowała mi najbardziej. Z sentymentu i nieskrywanej miłości do orzechów postanowiłam wypróbować ich dodatek do ciasta. Efekty przerosły moje oczekiwania. Od kiedy kilka lat temu spróbowałam szarlotki na orzechowym spodzie, nie piekę innej – jest moim faworytem. Jakiś czas temu na blogach Moniki i Liski, również pojawiły się przepisy na orzechowe szarlotki więc mogłam udoskonalić swoją recepturę o uwagi dziewczyn i ten, który dziś Wam proponuję jest skończony, co oznacza, że już go nie ulepszam. Dla mnie to ideał. Gratka dla miłośników orzechów, jabłek, szarlotek i oczywiście wszelakich domowych wypieków. Polecam :).

Szarlotka orzechowa - a Szarlotka orzechowa1 - a Szarlotka orzechowa2 - a Szarlotka orzechowa5Składniki na ciasto o średnicy 24 – 26cm

Ciasto:

  • 200g orzechów – u mnie włoskie i laskowe pół na pół (ale można wybrać tylko jeden rodzaj orzechów)
  • 200g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 150g masła
  • Pół szklanki cukru
  • 4 żółtka jaj

Jabłka:

  • Ok. 1 kg jabłek (antonówka, szara reneta, złota reneta)
  • Pół szklanki rodzynek lub suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 opakowania cukru waniliowego lub 2 – 3 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki brązowego cukru + cukier do smaku (w zależności od kwaśności jabłek i własnych preferencji – u mnie dodatkowo 1 łyżka)
  • 2 – 3 łyżki masła

Beza:

  • 4 białka jaj
  • 3 łyżki cukru lub cukru waniliowego

Do podania: cukier puder i posiekane uprażone orzechy włoskie.

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Orzechy uprażyć na suchej patelni, a gdy przestygną zmielić je w pojemniku blendera.
  • W misce dokładnie połączyć zmielone orzechy z mąką i cukrem. Gdy składniki sypkie będą już dobrze wymieszane, wkroić masło i rozetrzeć je palcami z mąką i orzechami.
  • Następnie wbić żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwa kawałki: ¼ i ¾ całości. Mniejszy Ciasto owinąć w folię. Mniejszy kawałek włożyć do zamrażalnika, a większy i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Można również większym kawałkiem wylepić wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem foremkę (dno i boki – nie za wysoko), nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.

Nadzienie jabłkowe:

  • Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozpuścić masło, gdy będzie już płynne dodać cukier i mieszając rozpuścić go. Powstanie maślany karmel , który otuli jabłka.
  • Kolejno na patelnię dodać pokrojone jabłka. Smażyć mieszając ok. 15 minut do czasu aż uzyskają konsystencję, która nam odpowiada – ja lubię gdy w szarlotce widać kawałeczki jabłek więc nie smażę za długo.
  • W międzyczasie dodać cynamon, rodzynki lub suszone śliwki, cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii i doprawić ewentualnie cukrem.

Beza:

  • Białka ubić na sztywną pianę, gdy piana będzie już wysoka dodać cukier i dalej ubijać do czasu aż piana będzie błyszcząca, a końcówka miksera będzie zostawiała ślady w białkowym puchu.

Składanie ciasta:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem foremkę (dno i boki – ale nie za wysoko). Spód nakłuć widelcem. Jeśli wylepiliśmy ciastem foremkę wcześniej, wyciągamy ją z lodówki.
  • Na ciasto wyłożyć podsmażone jabłka i wyrównać powierzchnię.
  • Kolejno wyłożyć ubite białka i również wyrównać powierzchnię.
  • Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzony w zamrażarce mniejszy kawałek ciasta lub tak jak na zdjęciu ułożyć z wałeczków ciasta kratkę.
  • Wstawić ciasto na środkową półkę piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 – 60 minut (w zależności od piekarnika) – opcja grzanie góra – dół, bez termo obiegu.
  • Gdyby ciasto zaczynało z góry za bardzo się podpiekać, przykryć je kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
  • Cukrem pudrem posypać dopiero po całkowitym wystudzeniu, posypać uprażonymi orzechami włoskimi. Można również podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną.

Smacznego :)Szarlotka orzechowa4 - a

8 Komentarzy
  • piegusek1976
    listopad 17, 2013

    wygląda perfekcyjnie no i to połączenie wydaje się mieć sens:) pozdrawiam

    • aga
      listopad 18, 2013

      Piegusku1976, jak na mój nos ma sens – polecam wypróbować i wyrobić sobie opinię :)

  • teenager ;)
    listopad 18, 2013

    Jak tak patrzę na tą szarlotkę, i to orzechową to od razu mam ochotę iść ją zrobić :) zarówno jabłka jak i orzechy są moją codziennością, a szarlotkowe wypieki po prostu uwielbiam ! :)

    • aga
      listopad 18, 2013

      Teenager skoro lubisz orzechy i jabłka, to ta szarlotka jest właśnie dla Ciebie. Mam podobne upodobania, a to moja ulubiona. Orzechy nadają niesamowity charakter ciastu, warto wypróbować :)

  • anna
    listopad 18, 2013

    Witam, czy ciastem wklejamy również boki foremki czy samo dno (mam wrażenie, że na zdjęciu widzę też boki :) ) ?

    • aga
      listopad 18, 2013

      Oczywiście wyklejamy również boki. Zaraz dopiszę w przepisie i dziękuję za uwagę :)

  • Mag ;)
    listopad 18, 2013

    Szarlotka jest fantastyczna ;) u mnie jest to wypiek popisowy i w rodzinie nie sprzedaję tego przepisu ;)

  • Karolina
    listopad 19, 2013

    wygląda obłędnie, chyba się w końcu skuszę na wypróbowanie tych przepisów bo kusicie dziewczyny, kusicie!!:))

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *