Słodycze to moja wielka słabość, a połączenie czekolady, orzechów i karmelu sprawia, że natychmiast się uśmiecham :D. Przepis na dzisiejsze ciastko to właśnie moje ulubione składniki w jednym – czyli zestaw idealny! Orzechy przyjemnie chrupią, a karmel i czekolada nadają kremowe wykończenie. Ciastko mimo dodatku masy karmelowej nie jest bardzo słodkie, a zastosowanie mąki pełnoziarnistej do spodu sprawia, że jest zdrowsze, a co za tym idzie i wyrzuty sumienia po zjedzeniu mniejsze. W konstrukcji przypomina dostępne w sprzedaży batoniki ale moim zdaniem jest od nich dużo smaczniejsze. Polecam do kawy, gorącej czekolady lub po prostu bez powodu, dla zaspokojenia fanaberii.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 175 g mąki pszennej, orkiszowej (tortowej lub chlebowej)
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 30 g cukru
- 1 cukier waniliowy (lub 1-2 łyżki esencji waniliowej)
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżki kakao
Masa orzechowa:
- 250g orzechów laskowych i włoskich (razem)
- 70 g cukru
- 80g masła
- 1,5 łyżki miodu lub syropu klonowego
- pół puszki gotowej masy karmelowej bądź krówkowej
- 2 łyżki śmietany kremówki (30%)*
Warstwa karmelowa:
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki masy karmelowej lub krówkowej
- cienki plasterek masła
- 150g śmietanki 30% (najlepiej UHT)
Warstwa czekolady:
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietany kremówki (30%) *


Przygotowanie:
Masa orzechowa:
- Roztopić masło z miodem (lub syropem klonowym).
- Orzechy uprażyć na suchej patelni (z laskowych zdjąć skórki).
- Uprażone orzechy zmielić w blenderze tak by pozostały kawałki.
- Wymieszać zmielone orzechy z cukrem i rozpuszczonym masłem
Ciasto kruche:
- Mąkę przesiać do miski (u mnie mąką chlebowa orkiszowa), przesiać również mąkę ziemniaczaną i kakao.
- Wymieszane mąki połączyć z cukrem i cukrem waniliowym po czym dodać pokrojone schłodzone masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Następnie wpić jajko i szybko zagnieść ciasto.
- Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na ok 1godz.
- Po upływie tego czasu, wyjąć i rozwałkować na grubość 5mm i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (25x35cm).
- Piec 15min. w piekarniku nagrzanym do 190st.C.
- Następnie wyjąć i rozłożyć na lekko podpieczonym spodzie masę orzechową, po czym włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 13min.
- Wyjąć ciasto i ostudzić całkowicie.
- Roztopić połowę puszki masy karmelowej lub krówkowej w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany kremówki.
- Rozpuszczoną masę karmelową rozlać na ostudzonym spodzie ciasta, na warstwę orzechową. (można pozostawić część masy do dekoracji)
Warstwa karmelowa:
- 2 płaskie łyżki masy karmelowej rozpuścić w kąpieli wodnej z plasterkiem masła (jeśli masa będzie zbyt zwarta, dodatkowo wlać łyżeczkę śmietanki 30%).
- Do rozpuszczonej masy dodać żelatynę i dokładnie ją rozpuścić (pod wpływem temperatury żelatyna bez problemu powinna się połączyć z masą bez uprzedniego rozpuszczania w wodzie). Zdjąć z ognia i chwilę ostudzić.
- Ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Dodać do karmelowej masy, wymieszać delikatnie (by masa pozostała puszysta) ale na tyle by ubita śmietana i karmel dobrze się połączyły.
- Wylać na warstwę orzechowo-karmelową ciasta.
- Wstawić do lodówki na kilka godziny, a najlepiej na całą noc.
Czekolada:
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietany kremówki (30%)
- Czekoladę połamać na kawałki do miski i dodać śmietankę.
- Postawić na garnku z gotującą się wodą i roztopić.
- Płynną masę czekoladową rozprowadzić równomiernie na gotowym cieście.
- Posypać orzechami, polać stróżką karmelu lub udekorować wedle upodobania.
wrzesień 8, 2013
Zdjęcie w przekroju mówi samo za siebie <3