Zestaw idealny czyli czekoladowo-orzechowe ciasto z karmelem

baton snikers 44

Słodycze to moja wielka słabość, a połączenie czekolady, orzechów i karmelu sprawia, że natychmiast się uśmiecham :D. Przepis na dzisiejsze ciastko to właśnie moje ulubione składniki w jednym – czyli zestaw idealny! Orzechy przyjemnie chrupią, a karmel i czekolada nadają kremowe wykończenie. Ciastko mimo dodatku masy karmelowej nie jest bardzo słodkie, a zastosowanie mąki pełnoziarnistej do spodu sprawia, że jest zdrowsze, a co za tym idzie i wyrzuty sumienia po zjedzeniu mniejsze. W konstrukcji przypomina dostępne w sprzedaży batoniki ale moim zdaniem jest od nich dużo smaczniejsze. Polecam do kawy, gorącej czekolady lub po prostu bez powodu, dla zaspokojenia fanaberii.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 175 g mąki pszennej, orkiszowej (tortowej lub chlebowej)
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g cukru
  • 1 cukier waniliowy (lub 1-2 łyżki esencji waniliowej)
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki kakao

Masa orzechowa:

  • 250g orzechów laskowych i włoskich (razem)
  • 70 g cukru
  • 80g masła
  • 1,5 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • pół puszki gotowej masy karmelowej bądź krówkowej
  • 2 łyżki śmietany kremówki (30%)*

Warstwa karmelowa:

  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki masy karmelowej lub krówkowej
  • cienki plasterek masła
  • 150g śmietanki 30% (najlepiej UHT)

Warstwa czekolady:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany kremówki (30%) *
* na całe ciasto łącznie wystarczy kartonik 250ml śmietanki 30% UHT
baton snikers 55baton snikers 33

Przygotowanie:

Masa orzechowa:

  • Roztopić masło z miodem (lub syropem klonowym).
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni (z laskowych zdjąć skórki).
  • Uprażone orzechy zmielić w blenderze tak by pozostały kawałki.
  • Wymieszać zmielone orzechy z cukrem i rozpuszczonym masłem

Ciasto kruche:

  • Mąkę przesiać do miski (u mnie mąką chlebowa orkiszowa), przesiać również mąkę ziemniaczaną i kakao.
  • Wymieszane mąki połączyć z cukrem i cukrem waniliowym po czym dodać pokrojone schłodzone masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Następnie wpić jajko i szybko zagnieść ciasto.
  • Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na ok 1godz.
  • Po upływie tego czasu, wyjąć i rozwałkować na grubość 5mm i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (25x35cm).
  • Piec 15min. w piekarniku nagrzanym do 190st.C.
  • Następnie wyjąć i rozłożyć na lekko podpieczonym spodzie masę orzechową, po czym włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 13min.
  • Wyjąć ciasto i ostudzić całkowicie.
  • Roztopić połowę puszki masy karmelowej lub krówkowej w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany kremówki.
  • Rozpuszczoną masę karmelową rozlać na ostudzonym spodzie ciasta, na warstwę orzechową. (można pozostawić część masy do dekoracji)

Warstwa karmelowa:

  • 2 płaskie łyżki masy karmelowej rozpuścić w kąpieli wodnej z plasterkiem masła (jeśli masa będzie zbyt zwarta, dodatkowo wlać łyżeczkę śmietanki 30%).
  • Do rozpuszczonej masy dodać żelatynę i dokładnie ją rozpuścić (pod wpływem temperatury żelatyna bez problemu powinna się połączyć z masą bez uprzedniego rozpuszczania w wodzie). Zdjąć z ognia i chwilę ostudzić.
  • Ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Dodać do karmelowej masy, wymieszać delikatnie (by masa pozostała puszysta) ale na tyle by ubita śmietana i karmel dobrze się połączyły.
  • Wylać na warstwę orzechowo-karmelową ciasta.
  • Wstawić do lodówki na kilka godziny, a najlepiej na całą noc.

Czekolada:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany kremówki (30%)
  • Czekoladę połamać na kawałki do miski i dodać śmietankę.
  • Postawić na garnku z gotującą się wodą i roztopić.
  • Płynną masę czekoladową rozprowadzić równomiernie na gotowym cieście.
  • Posypać orzechami, polać stróżką karmelu lub udekorować wedle upodobania.

baton snikers 22baton snikers 11

 

Komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *