Sernik dyniowy z cynamonem

Sernik dyniowy z cynamonem2 - a

Powiało chłodem i wszystko wskazuje, że jesień ustępuje miejsca zimie. Na zakończenie jesiennej aury i sezonu dyniowego prezentuję sernik dyniowy :). Oczywiście ciągle można zaopatrzyć się w dynie w warzywniakach czy na targach ponieważ świetnie się przechowują ale nie jest to tak powszechne dostępne warzywo jak w październiku. W mojej kuchni zapewne jeszcze nie raz w grudniu będziemy cieszyć się smakiem dyni ale na blogu ustąpi już miejsca przepisom w bardziej zimowym i przede wszystkim świątecznym klimacie. Tak, tak bo święta zbliżają się już wielkimi krokami :)! Wieczory będą pachniały cynamonem, będzie korzennie, ciepło i rozgrzewająco. Nie zabraknie również klasyków wigilijnych z przepisów mojej babci. Ach już się nie mogę doczekać :)… Myślę, że zaprezentowany niżej sernik będzie nie tylko zwiastunem końca jesieni ale również ciekawym preludium do świątecznych przygotowań za sprawą cynamonowego smaku i aromatu, który wspaniale komponuje się z dynią. Ja za nim przepadam :). Polecam

Sernik dyniowy z cynamonem1 - a Sernik dyniowy z cynamonem3 - a Sernik dyniowy z cynamonem6 - a

Składniki na sernik o średnicy 21cm:

  • 500g sera mascarpone
  • 250g sera ricotta
  • 250 – 300 g pieczonej dyni (z tego przepisu – ale bez soli, pieprzu i oliwy za to z odrobiną cukru)
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 5 – 6 dużych jajek
  • Cukier waniliowy lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • ½ szklanki śmietanki kremówki (30 %, najlepiej UHT)
  • Cukier puder do smaku – u mnie ok. 5 – 6 łyżek (miałam bardzo słodką dynię)
  • 1 łyżeczka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie)

Spód:

  • 60g masła
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 1 duże jajko
  • 40g cukru
  • 40g mąki
  • 50g orzechów włoskich
  • 3 łyżki masy kajmakowej lub krówkowej

Wierzch:

  • 170g kwaśnej gęstej śmietany (najlepiej 18%)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji: 2 kostki gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietany 30%

Przygotowanie:

Spód:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować formę przekładając przez dno kawałek papieru do pieczenia i zamykając obręcz.
  • Czekoladę, masło i cukier umieścić w garnuszku z grubym dnem i rozpuścić mieszając.
  • Gdy czekolada będzie już płynna i połączy się z cukrem i masłem, zdjąć garnuszek z ognia i gdy całość lekko przestygnie dodać jajko i energicznie zamieszać.
  • Kolejno dodać przesianą mąkę, mieszać do połączenia składników.
  • Powstałą masę wylać na dno tortownicy, wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach przez 10 – 12 minut.
  • W czasie gdy spód się piecze posiekać orzechy, wrzucić je na gorącą patelnię, chwilę prażyć po czym dodać masę kajmakową i dokładnie zamieszać (do połączenia składników).
  • Gdy spód się upiecze, wyjąć z piekarnika, a na jego wierzchu rozprowadzić przygotowane orzechy w masie kajmakowej.

Ser:

  • Sery połączyć w misce ze śmietaną. Upieczoną dynię zmiksować, delikatnie odcisnąć i dodać do sera.
  • Wsypać cynamon, cukier waniliowy i 4 łyżki cukru pudru. Miksując wbijać jaja – najpierw jedno, a kolejne gdy poprzednie zostanie połączone z masą serową.
  • Jeśli używamy dodać mąkę ziemniaczaną i dżem pomarańczowy.
  • Doprawić do smaku cukrem pudrem.
  • Gotową masę wylać na przygotowany spód, wstawić na środek piekarnika i piec przez 15 minut w 180 stopniach.
  • Kolejno skręcić temperaturę do 120 – 130 stopni i piec przez 1 godzinę i 45 minut.
  • Następnie wyjąc sernik z piekarnika (ale go nie wyłączać!). Śmietanę połączyć z cynamonem i cukrem i wylać na wierzch sernika. Udekorować kleksami czekolady rozpuszczonej ze śmietanką i wykałaczką wedle fantazji wyrysować wzorki.
  • Piec jeszcze przez 15 minut w 120 stopniach.
  • Sernik studzić stopniowo – 3 minuty w wyłączonym piekarniku (zamkniętym), następnie 4 minuty w delikatnie uchylonym, 5 przy całkowicie otworzonych drzwiczkach i można dalej studzić go już na blacie.
  • Podawać po schłodzeniu – najlepiej przez noc w lodówce ale jeśli nie mamy czasu chłodzić przynajmniej 4 godziny.

Smacznego :)Sernik dyniowy z cynamonem4 - a

8 Komentarzy
  • Kulinarne Inspiracje
    grudzień 4, 2013

    Piękny sernik :)

  • gin
    grudzień 4, 2013

    Udekorowałaś go pięknie, wygląda zjawiskowo :)
    Pyszny musiał być :)

    • aga
      grudzień 4, 2013

      Dziękuję :), chciałam by wyglądał choć w połowie tak dobrze jak smakuje :)

  • Mag ;)
    grudzień 4, 2013

    a ja mam w domu szlaban na pieczenie z powodu adwentu :/ nie wytrzymam ;)

  • kulinarny blog samanthy
    grudzień 5, 2013

    Wyborny !

  • morrigan23
    grudzień 5, 2013

    Zaskakujące połączenie, cynamon i dynia, muszę wypróbować. Mnie nei przyszło to do głowy.
    Sernik wygląda pięknie.

  • Iwona
    grudzień 17, 2013

    Agnieszko tez sernik to poezja)))pewnie nie wyjdzie mi tak dobry jak TWOJ ale koniecznie musze go upiec bo juz cała Rodzinka o nim słyszała…..

    • aga
      grudzień 17, 2013

      Dziękuję za ciepłe słowa :). Bardzo mi miło. Wierzę, że sernik się uda, trzymam kciuki! Pozdrowienia dla całej Rodziny :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *