Powiało chłodem i wszystko wskazuje, że jesień ustępuje miejsca zimie. Na zakończenie jesiennej aury i sezonu dyniowego prezentuję sernik dyniowy :). Oczywiście ciągle można zaopatrzyć się w dynie w warzywniakach czy na targach ponieważ świetnie się przechowują ale nie jest to tak powszechne dostępne warzywo jak w październiku. W mojej kuchni zapewne jeszcze nie raz w grudniu będziemy cieszyć się smakiem dyni ale na blogu ustąpi już miejsca przepisom w bardziej zimowym i przede wszystkim świątecznym klimacie. Tak, tak bo święta zbliżają się już wielkimi krokami :)! Wieczory będą pachniały cynamonem, będzie korzennie, ciepło i rozgrzewająco. Nie zabraknie również klasyków wigilijnych z przepisów mojej babci. Ach już się nie mogę doczekać :)… Myślę, że zaprezentowany niżej sernik będzie nie tylko zwiastunem końca jesieni ale również ciekawym preludium do świątecznych przygotowań za sprawą cynamonowego smaku i aromatu, który wspaniale komponuje się z dynią. Ja za nim przepadam :). Polecam
Składniki na sernik o średnicy 21cm:
- 500g sera mascarpone
- 250g sera ricotta
- 250 – 300 g pieczonej dyni (z tego przepisu – ale bez soli, pieprzu i oliwy za to z odrobiną cukru)
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 5 – 6 dużych jajek
- Cukier waniliowy lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- ½ szklanki śmietanki kremówki (30 %, najlepiej UHT)
- Cukier puder do smaku – u mnie ok. 5 – 6 łyżek (miałam bardzo słodką dynię)
- 1 łyżeczka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie)
Spód:
- 60g masła
- 60g gorzkiej czekolady
- 1 duże jajko
- 40g cukru
- 40g mąki
- 50g orzechów włoskich
- 3 łyżki masy kajmakowej lub krówkowej
Wierzch:
- 170g kwaśnej gęstej śmietany (najlepiej 18%)
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji: 2 kostki gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietany 30%
Przygotowanie:
Spód:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować formę przekładając przez dno kawałek papieru do pieczenia i zamykając obręcz.
- Czekoladę, masło i cukier umieścić w garnuszku z grubym dnem i rozpuścić mieszając.
- Gdy czekolada będzie już płynna i połączy się z cukrem i masłem, zdjąć garnuszek z ognia i gdy całość lekko przestygnie dodać jajko i energicznie zamieszać.
- Kolejno dodać przesianą mąkę, mieszać do połączenia składników.
- Powstałą masę wylać na dno tortownicy, wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach przez 10 – 12 minut.
- W czasie gdy spód się piecze posiekać orzechy, wrzucić je na gorącą patelnię, chwilę prażyć po czym dodać masę kajmakową i dokładnie zamieszać (do połączenia składników).
- Gdy spód się upiecze, wyjąć z piekarnika, a na jego wierzchu rozprowadzić przygotowane orzechy w masie kajmakowej.
Ser:
- Sery połączyć w misce ze śmietaną. Upieczoną dynię zmiksować, delikatnie odcisnąć i dodać do sera.
- Wsypać cynamon, cukier waniliowy i 4 łyżki cukru pudru. Miksując wbijać jaja – najpierw jedno, a kolejne gdy poprzednie zostanie połączone z masą serową.
- Jeśli używamy dodać mąkę ziemniaczaną i dżem pomarańczowy.
- Doprawić do smaku cukrem pudrem.
- Gotową masę wylać na przygotowany spód, wstawić na środek piekarnika i piec przez 15 minut w 180 stopniach.
- Kolejno skręcić temperaturę do 120 – 130 stopni i piec przez 1 godzinę i 45 minut.
- Następnie wyjąc sernik z piekarnika (ale go nie wyłączać!). Śmietanę połączyć z cynamonem i cukrem i wylać na wierzch sernika. Udekorować kleksami czekolady rozpuszczonej ze śmietanką i wykałaczką wedle fantazji wyrysować wzorki.
- Piec jeszcze przez 15 minut w 120 stopniach.
- Sernik studzić stopniowo – 3 minuty w wyłączonym piekarniku (zamkniętym), następnie 4 minuty w delikatnie uchylonym, 5 przy całkowicie otworzonych drzwiczkach i można dalej studzić go już na blacie.
- Podawać po schłodzeniu – najlepiej przez noc w lodówce ale jeśli nie mamy czasu chłodzić przynajmniej 4 godziny.
grudzień 4, 2013
Piękny sernik
grudzień 4, 2013
Udekorowałaś go pięknie, wygląda zjawiskowo

Pyszny musiał być
grudzień 4, 2013
Dziękuję :), chciałam by wyglądał choć w połowie tak dobrze jak smakuje
grudzień 4, 2013
a ja mam w domu szlaban na pieczenie z powodu adwentu :/ nie wytrzymam
grudzień 5, 2013
Wyborny !
grudzień 5, 2013
Zaskakujące połączenie, cynamon i dynia, muszę wypróbować. Mnie nei przyszło to do głowy.
Sernik wygląda pięknie.
grudzień 17, 2013
Agnieszko tez sernik to poezja)))pewnie nie wyjdzie mi tak dobry jak TWOJ ale koniecznie musze go upiec bo juz cała Rodzinka o nim słyszała…..
grudzień 17, 2013
Dziękuję za ciepłe słowa :). Bardzo mi miło. Wierzę, że sernik się uda, trzymam kciuki! Pozdrowienia dla całej Rodziny