Banany nie są moimi ulubionymi owocami i tak naprawdę przekonałam się do nich dopiero gdy jakiś czas temu przygotowałam prezentowaną tartę. Od tej pory cieszę się nimi gdy pogoda nie pozwala na wyhodowanie sezonowych owoców w Polsce. Dość mdły choć intensywny smak bananów doskonale komponuje się z kajmakiem i czekoladą co było dla mnie zaskoczeniem. Wszystkich, którzy nie próbowali takiego zestawu gorąco namawiam do zakosztowania – moim zdaniem to wyjątkowe połączenie, które nie da się z niczym porównać. Spód tarty przygotowałam z mąki arachidowej i gryczanej by deser był bezglutenowy i muszę przyznać, że orzechowy aromat wspaniale pasuje do pozostałych składników. Oprócz tego, że tarta stała się zdrowsza, zyskała na smaku. Polecam :).
Składniki:
- 3-4 banany
- Puszka masy kajmakowej (krówkowej)
- 80 – 100g gorzkiej czekolady
- Śmietana 30% UHT – ok. ¾ szklanki
- Sok z cytryny do skropienia bananów
- Łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka agar-agar (substancja żelująca)
- Spód:
- 130g masła
- 100g mąki orzechowej (u mnie arachidowa)
- 50g mąki gryczanej
- 100g mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
- 1 jajko
- 40g cukru pudru
Przygotowanie:
Spód:
- Wszystkie mąki i cukier puder wsypać do dużej miski i dokładnie wymieszać. Kolejno dodać pokrojone w kosteczkę schłodzone masło i rozetrzeć palcami z mąką. Dodać jajo i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez ok. godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do tarty wysmarować masłem. Jeśli forma nie jest ceramiczna, tylko aluminiowa – wyłożyć następnie papierem do pieczenia. Formy z powłoką teflonową nie trzeba smarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim przygotowaną foremkę. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec przez ok 15-20minut aż ciasto przybierze piękny złoty kolor. Jeśli spód w trakcie pieczenia zacznie się podnosić wystarczy przedziurawić nożem ciasto i przygnieść łopatką, a posłusznie wróci na miejsce. Studzić w formie.
- Spód można również upiec z mąki pszennej (ale niestety straci na smaku)– należy wówczas dać 150g mąki pszennej i 100g mąki ziemniaczanej, 150g masła i 1 jajko. Postępować jak w przypadku wyżej opisanego ciasta.
Krem:
- Masę kajmakową przenieść do rondelka i dodać 5-6 kostek gorzkiej czekolady. Mieszać do czasu aż czekolada rozpuści się i połączy z masą krówkową. Powstały krem wyłożyć na wystudzony spód i wyrównać powierzchnię.
- Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny (by nie ciemniały). Gęsto ułożyć na warstwie kremu.
- Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Łyżeczkę agar-agar rozpuścić w dwóch łyżkach świeżo gotowanej wody ciągle mieszając – powstanie jednolita masa, która będzie szybko krzepła. Dodać ją do śmietany i dokładnie wymieszać. Gotową śmietanę wyłożyć na warstwę bananów i rozsmarować. Następnie posypać wierzch posiekaną nożem gorzką czekoladą (pozostałe kostki). Gotową tartę trzymać w lodówce.
Smacznego
Zostaw odpowiedź