Tort, który wspaniale wpisuje się w letni czas. Miałam okazję robić go na większe przyjęcie, przy czym istotne było by wypiek był lekki i sezonowy. Długo zastanawiałam się jaki ma być i który sezonowy owoc wykorzystać… ale wszystko stało się jasne gdy zobaczyłam tort upieczony przez Asię z kwestiasmaku.com. Czekoladowy biszkopt przełożony jasną masą śmietanową i do tego piękne, purpurowe owoce na wierzchu… Prezentował się cudnie, wiedziałam że to jest właśnie to, czego szukałam! Mój tort właściwie ma tylko identyczną konstrukcję, a każda z części jest zmodyfikowana lub wykorzystałam swoje przepisy. Dodatek sera do bitej śmietany sprawił, że nie ma potrzeby wykorzystywania żelatyny, której nie lubię i unikam. Nie zrobiłam zdjęcia w przekroju bo nie było okazji, ale za to miałam okazję skosztować wypieku i wiem, że z czystym sercem mogę go polecić. Smakuje dokładnie tak jak wygląda :-D… Pycha!
Składniki:
- ¾ szklani cukru + cukier waniliowy
- ¾ szklanki mąki tortowej
- ¾ szklanki gorzkiego kakao
- 7 dużych jaj – oddzielnie białka od żółtek i w temperaturze pokojowej
Przełożenie:
- Duży słoiczek niskosłodzonego dżemu wiśniowego (ok. 400g )
- 2 łyżki konfitury wiśniowej
- 5 – 7 łyżek wiśniówki lub likieru wiśniowego
- Świeże – wydrylowane czereśnie lub wiśnie – ok. 30-40 sztuk
Krem:
- 500 sera mascarpone
- 500g bardzo zimnej śmietanki kremówki 30% (najlepiej UHT)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżka wiśniówki lub likieru wiśniowego
Dekoracja: świeże czereśnie lub wiśnie z szypułkami, 3 – 4 posiekane nożem kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Przygotować formę o średnicy ok. 24cm z odpinaną obręczą. Na spód formy położyć papier do pieczenia i zapiąć obręcz, tak by papier wystawał poza boki blachy.
- Białka jaj włożyć do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubijać do czasu gdy powstanie wysoka piana.
- Kolejno na wysokich obrotach miksera dodawać po łyżce cukru. Następną łyżkę wsypywać dopiero gdy wcześniejsza zostanie wtłoczona w pianę.
- Do czasu gdy powstanie sztywna, błyszcząca, piana. Może to potrwać nawet 10 minut ale należy dać jej tyle czasu ponieważ to najważniejszy etap przygotowania biszkoptu – dobrze ubite białka jaj.
- Następnie dodawać po łyżce wymieszane żółtka – postępować podobnie jak w przypadku cukru – kolejną łyżkę dodawać gdy pierwsza zostanie wbita w pianę (na najwyższych obrotach miksera).
- W oddzielnej misce przesiewamy mąkę i kakao – nawet dwukrotnie i dokładnie łączymy oba sypie składniki ze sobą mieszając łyżką.
- Mąkę wymieszaną z kakao dodać do ubitej masy – najlepiej w trzech partiach. Za każdym razem delikatnie mieszać tylko do połączenia składników. Nie wolna tego robić zbyt długo i zbyt energicznie ponieważ piana opadnie i biszkopt nie będzie tak wysoki i puszysty jak ten na zdjęciach.
- Gotową masę wlać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 – 45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i trzymając go na wysokości bioder lub kolan puścić na podłogę lub na blat trzymając na wyciągnięcie rąk (w górę). Ta część nazywa się „rzucaniem” biszkoptem i jest bardzo istotna – pozbywamy się ewentualnych bąbli powietrza wewnątrz by ciasto było jednolite. Ja powtórzyłam dla pewności tę czynność dwukrotnie. Studzić w formie.
- Gdy biszkopt wystygnie – obkroić boki formy nożem, zdjąć obręcz, przewrócić go do góry nogami na talerz i zdjąć przyklejony papier oraz pokroić ostrym nożem lub struną do krojenia biszkoptu na trzy równe blaty.
Przełożenie: W miseczce wymieszać wiśniówkę lub likier wiśniowy z dżemem i konfiturą wiśniową. Czereśnie lub wiśnie do przełożenia pozbawić korzonków i pozbawić pestek.
Krem:
- Bardzo zimną śmietanę ubić ma sztywną, puchatą pianę z połową cukru i cukrem waniliowym – Uwaga! – nie należy robić tego zbyt długo bo powstanie masło.
- W drugiej miseczce ser rozetrzeć łyżką z pozostałym cukrem – by nie był tak zwarty. Gdy już będzie nieco rozbity dodać ubitą śmietanę i bardzo delikatnie zamieszać – tylko do połączenia składników, dłuższe mieszanie sprawi, że masa straci na puszystości. Dodać wiśniówkę, zamieszać, skosztować i ewentualnie dosłodzić.
Układanie tortu:
- Na spód wyłożyć 1/3 przełożenia i rozsmarować na całej powierzchni. Ułożyć połowę świeżych czereśni lub wiśni i przykryć 1/3 kremu i również równomiernie go rozprowadzić.
- Położyć drugi blat – wyłożyć i rozsmarować kolejną część przełożenia – w tym przypadku połowę tego co pozostało, czereśnie lub wiśnie i połowę pozostałego kremu.
- Położyć trzeci blat – rozsmarować pozostałe przełożenie i wyłożyć resztę kremu. Udekorować czereśniami lub wiśniami z szypułami i rozsypać posiekaną czekoladę.
- Tort można podawać natychmiast lub trzymać w lodówce. Po 2 godzinach chłodzenia jest najlepszy bo biszkopt delikatnie namaka od wiśni.
Zostaw odpowiedź