Tort serowy z jagodami czyli włoski sernik na zimno

Torcik tiramisu z jagodami3

Są jagody, to musi być także torcik serowy z jagodami :). Mój ulubiony sezonowy sernik na zimno lub jeśli ktoś woli, tiramisu z jagodami. Powstaje na bazie sera mascarpone, żółtek i biszkoptów nasączonych kawą z likierem kokosowym. Błyskawiczny do przygotowania i co najlepsze – bez pieczenia :)! W moim domu to punkt obowiązkowy w lipcowym menu. Przygotowywałam już tiramisu, z truskawkami czy malinami (zawsze w wersji delikatnie kokosowej), ale trzy lata temu postanowiłam wypróbować deser z czarnymi jagodami i jednogłośnie zdecydowaliśmy, że w takim wydaniu tiramisu smakuje najlepiej!. W zeszłym roku podpatrzyłam, że bardzo podobny deser, Asia z kwestiasmaku.com przygotowuje dodatkowo z bazylią, spróbowałam i przepadłam… Teraz wiem, że przepis jest kompletny i mogę się nim z Wami podzielić :D. Deser nie musi być tortem można podać go również w pucharkach lub szklankach (tiramisu często jest serwowane w taki sposób). Podane jako kawałek tortu lub jako desernik w szklanym kubeczku zawsze smakuje doskonale. Polecam!

Torcik tiramisu z jagodami4 Torcik tiramisu z jagodami7Składniki na mały torcik 20-21 cm:

  • 500g sera mascarpone
  • 5 żółtek jaj w temperaturze pokojowej (!)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 1,5 szklanki czarnych jagód
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki bazylii

Nasączenie: 100ml mocnej kawy i 50ml likieru kokosowego

Dekoracja: całe listki bazylii, wymieszany cukier puder z gorzkim kakao, ewentualnie kilka borówek amerykańskich

Przygotowanie:

  • Zaparzyć kawę i połączyć ją z likierem kokosowym, odstawić do wystudzenia.
  • Żółtka jaj ubić z cukrem i cukrem waniliowym w misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy cukier się rozpuści zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać aż powstanie gęsty, biały i puchaty krem – potrwa to ok. 10 minut (lub nieco dłużej).
  • Do masy z żółtek dodać ser mascarpone i zamieszać łyżką do połączenia składników (nie należy tego robić zbyt gwałtownie, bo krem może zrobić się zbyt rzadki i nawet zamrażarka nie pomoże). Dodać likier kokosowy i ewentualnie dosłodzić.
  • W formie z odpinaną obręczą, na spodzie położyć papier do pieczenia, po czym zamknąć obręcz wypuszczając brzegi papieru poza formę. Nasączać biszkopty w przygotowanej miksturze i układać na dnie (uwaga (!) – biszkopty bardzo szybko namakają więc nie należy ich kąpać w kawie).
  • Na warstwę biszkoptów, wysypać równomiernie łyżkę wiórków kokosowych. Następnie wyłożyć połowę przygotowanego kremu, wyrównać powierzchnię. Położyć połowę jagód i posypać je bazylią.
  • Następnie przykryć je drugą warstwą nasączonych biszkoptów, kolejno – łyżka wiórków kokosowych, druga część kremu, jagody i bazylia.
  • Gotowy torcik wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny przed podaniem (najlepiej na całą noc – będzie bardziej zwarty).
  • Przed podaniem udekorować całymi listkami bazylii i posypać cukrem pudrem wymieszanym z gorzkim kakao.

Smacznego :)Torcik tiramisu z jagodamiTorcik tiramisu z jagodami8

2 Komentarze
  • Mag :)
    lipiec 24, 2013

    To jest fantastyczne :) naprawdę polecam :)

  • Ala
    lipiec 6, 2014

    Chyba jadłam dzisiaj ten sernik w wykonaniu autorki, ale podany w kubeczku:) Rewelacja, podobnie jak pozostałe dania,czekam na przepis na krem, którym przełożone były bezy. Pozdrawiam:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *