Trufle pistacjowe

Trufle pistacjowe a - a

Zawsze gdy zbliżają się święta Bożego Narodzenia nachodzi mnie niezwykła ochota na przygotowywanie słodyczy w mniejszym formacie. Piekę wtedy niezliczone ilości pierniczków i innych ciasteczek, lepię pralinki czy przygotowuję domowe czekoladki. Aromat unoszący się znad słoików z ciasteczkami, małe trufle, które wyglądają jak klejnoty oraz krzątanina w kuchni zawsze zwiastują święta. Dom jest nimi po prostu przesiąknięty, a wszyscy domownicy w lepszych humorach odliczają dni do Bożego Narodzenia. Dziś chcę podzielić się przepisem na trufle pistacjowe. Wszystkim miłośnikom tych orzechów nie trzeba ich specjalnie reklamować. Moim zdaniem są pyszne ale brak mi dystansu z racji słabości do wszelkich słodkości ;)… Domowe trufle to frajda dla wszystkich członków rodziny, którzy mogą przyłączyć się do formowania kuleczek z masy, są bardzo proste i szybkie do przygotowania, a przy tym niezwykle efektowne. Gwarantuję, że obdarowani nimi przed świętami przyjaciele, znajomi lub współpracownicy będą zachwyceni :). Polecam!

Trufle pistacjowe7Trufle z pistacjami2 - a Trufle pistacjowe5 - a

Składniki:

  • 80 – 100g pistacji (wyłuskanych!) + pistacje do obtoczenia
  • 200 – 250g białej czekolady
  • 75g sera mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Skórka starta z połowy limonki (tylko zielona część)
  • 1 łyżka likieru pistacjowego, rumu lub wódki

Przygotowanie:

  • W kąpieli wodnej (w misce zawieszonej na garnku z gotującą się wodą rozpuścić połamaną na kawałeczki czekoladę i cukier waniliowy). Po rozpuszczeniu miskę zdjąć z garnka i odstawić na chwilę do wystudzenia.
  • Obrane z łupinek pistacje zmielić w blenderze na pył.
  • Za pomocą miksera lub po prostu łyżki połączyć wszystkie składniki czyli ser, rozpuszczoną czekoladę, zmielone pistacje, alkohol z którego korzystamy i skórkę z limonki. Miksować lub mieszać do czasu dokładnego połączenia się składników.
  • Masa będzie mało zwarta i trudno będzie ją formować dlatego dobrze jest włożyć miskę do lodówki na godzinę.
  • Po upływie tego czasu, formować kuleczki, które natychmiast obtaczać w posiekanych drobno pistacjach.
  • Gotowe trufle schłodzić – przynajmniej 3 godziny w lodówce lub 30 minut w zamrażalniku.
  • Te które nie zostaną pożarte natychmiast, przechowywać w lodówce.

Smacznego :)Trufle pistacjowe2a - a

ŚWIĄTECZNA TĘCZA SMAKÓW 3

15 Komentarzy
  • Mag ;)
    grudzień 17, 2013

    bardzo się cieszę, że będę mogła zrobić trufle całkiem inne i nietypowe ;)

  • panti
    grudzień 18, 2013

    WOW !! BOMBA ! Z dziką radością dodaje do Akcji :) :D Rozumiem , że to kategoria zielona ? ;) pytam ku formalności… :)

    • aga
      grudzień 18, 2013

      Tak jest! Trufle lepiłam z myślą o świętach, prezentach i zielonej kategorii w Twojej Akcji :) ;). Pozdrawiam

  • gin
    grudzień 18, 2013

    W pistacjowych bym się zakochała, uwielbiam!

  • cukrowawrozka
    grudzień 18, 2013

    a ja się za takie trufle od tak dawna zabieram.. zazdroszczę i obiecuję sobie, że zrobię je jeszcze w styczniu :D

  • aghaa
    grudzień 23, 2013

    Wyglądają niesamowicie :-)
    Przyznam się, że to moje pierwsze podejście do pistacji. Stąd mam pytanie, czy mają być niesolone, bo dziś zakupiłam takie na wagę i okazały się solone…

    • aga
      grudzień 26, 2013

      Te na wagę będą bardzo dobre :). Wiem, że późno odpowiadam ale przedświąteczne obowiązki nie pozwoliły mi wcześniej zajrzeć na bloga. Pozdrawiam :)

  • aghaa
    grudzień 28, 2013

    Jeszcze nie wszystkie zjedzone, wiec jest szansa, że jeszcze zrobię :-) dziękuje za odpowiedz.

    • aga
      grudzień 29, 2013

      Oj tak, u mnie w domu pistacje szybko znikają… w sałatce, deserach, jako ciekawa panierka do ryby lub kurczaka albo po prostu zjedzone solo :). Jeśli coś zostanie na trufle mam nadzieję, że przypadną do gustu :)

  • Mag ;)
    styczeń 1, 2014

    Na imprezie sylwestrowej trufle zrobiły furorę na cztery fajerwerki ;)

    • aga
      styczeń 1, 2014

      Super :)! Taka rekomendacja to prawdziwy zaszczyt :). Dziękuję i życzę wszystkiego dobrego w Nowym 2014 Roku :).

  • Kraina Miodem Płynąca
    sierpień 17, 2014

    Ach, jakie wspaniałe trufelki! Ja robię w wersji pomarańczowej, ale tak ślicznie nie wyglądają- jak Twoje :)

    • aga
      sierpień 17, 2014

      Każde trufle są śliczne, to takie małe słodkie arcydzieła, Twoje za pewne również takie były :). Pozdrawiam :)

  • Asia
    październik 7, 2014

    Mam pytanie dotyczące ilości potrzebnych pistacji. Waga podana w przepisie to waga pistacji przed ich łuskaniem czy już bez skorupek?
    Pozdrawiam:)

    • aga
      październik 7, 2014

      Masa podana w składnikach, to waga pistacji wyłuskanych – czyli bez skorupek. Pozdrawiam :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *