Terrina to ciekawa i niezwykle efektowna propozycja na specjalne okazje np. święta wielkanocne czy jako przystawka na przyjęcia w większym gronie osób.
Wielbicieli łososia wędzonego nie trzeba przekonywać, że połączenie go z ogórkiem, serkiem śmietankowym i cytryną to klasyk sam w sobie. Ja pokusiłam się o dodatek pieczonej papryki, kaparów i sera ricotta, które dodały potrawie charakteru ;). Łososiowym sceptykom również polecam wypróbowanie tego przepisu, może sprawi, że zaprzyjaźnicie się z łososiem wędzonym (smak ryby w takim zestawie jest zdecydowanie łagodniejszy, a skropienie jej cytryną przed podaniem wspaniale orzeźwia całość). Terrina pięknie się prezentuje i tak też smakuje.
Składniki:
- 250g łososia wędzonego w plastrach;
- 200g łososia wędzonego w kawałku
- 250g serka śmietankowego, z ziołami lub jogurtowego (kanapkowy np. Philadelphia, Almette albo Twój Smak)
- 100g sera ricotty
- 1 papryka
- 1 ogórek
- po 1 czubatej łyżce drobno posiekanych ziół: łyżka natki pietruszki, łyżka koperku i łyżka szczypiorku
- 1 łyżka posiekanych kaparów (opcjonalnie)
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny i skórka otarta z 1 cytryny
- pieprz i sól do smaku (ja nie dawałam soli – łosoś wędzony jest już wystarczająco słony)
Przygotowanie:
- Foremkę wyłożyć folią tak aby wystawała poza brzegi. Ułożyć plasterki łososia, by również wychodziły poza brzegi formy. Oddzielić mięso od skóry w przypadku łososia w kawałku i zmiksować blenderem (krótko, kilka obrotów noża) z serkami, kaparami, skórką cytrynową. Kolejno dodać posiekane zioła doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
- Paprykę umyć i pokroić w paski. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać odrobiną oliwy i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 10-15 minut z każdej strony. Następnie zdjąć skórę z upieczonej papryki i połowę ułożyć na spodzie formy na warstwie łososia.
- 1/3 masy wyłożyć na dno formy. Pokroić ogórka w długie i cienkie plastry (odrzucając skórkę). Wycinać plastry do momentu aż pojawią się nasiona.
- Ułożyć połowę plastrów ogórka na warstwie serowej, przykryć drugą częścią masy i znów ułożyć plasterki ogórka. Wyłożyć ostatnią część masy, wyrównać powierzchnię, ułożyć drugą część upieczonej papryki i przykryć całość wystającymi plastrami łososia i folii.
- By terrina była zwarta, trzeba ją dobrze obciążyć. W ty celu na zamkniętej terrinie położyć kawałek dociętej do formy tektury i postawić na niej coś ciężkiego. Chłodzić najlepiej całą noc.
- Schłodzoną terrinę wyłożyć z formy na talerz i zdjąć folię. Przyozdobić wedle uznania i podawać pokrojoną w plastry z pieczywem, zieleniną i cząstkami cytryny do skrapiania.
Smacznego:)
Zostaw odpowiedź