Ten sernik to kolejna inspiracja zaczerpnięta od Magdy. Cóż zrobić zarówno Magda, jak i owo ciasto są bardzo inspirujące :)… Kto próbował ten wie, że połączenie likierów z masą serową serników jest kapitalne. Podejmowałam już próby z zastosowaniem w podobny sposób domowego ajerkoniaku i nieskromnie przyznam, że wypiek był pyszny. Jednak gdy Magda poczęstowała mnie kawałkiem sernika upieczonego z likierem irish cream przepadłam. To po prostu niebo w gębie :D! Magda podobnie jak ja podgląda blog Moniki „W kuchni można mi wszystko” - obecnie „Gotuje bo lubi”. Warto do niej zaglądać ponieważ Autorka ma niesamowite pomysły i talent, który sprawia, że w kuchni rzeczywiście można jej wszystko ;). Ja zmodyfikowałam przepis po swojemu, chciałam by masy serowej było więcej, więc nieco powiększyłam jego ilość oraz zmodyfikowałam proporcje cukru w stosunku do sera. Mam też swój sprawdzony i przetestowany na niejednym serniku czas jego obróbki cieplnej i trzymam się go, bo jest niezawodny. Pieczenie sernika krótko w wyższej temperaturze, a dłużej w niższej powoduje, że jest kremowy, nie opada tak mocno jak pieczony inaczej i nie jest suchy. Ten wypiek ma już swoich fanów wśród moich znajomych i rodziny :). Nie znalazła się jeszcze osoba, której nie przypadłby do gustu. Dodatkowo nie jest trudny do zrobienia. Mam nadzieję, że będzie to wystarczająca rekomendacja byście spróbowali podać podobny wypiek swoim bliskim :).
Składniki na formę o średnicy 24cm:
- 750g sera (najlepiej mascarpone, ale może być pół na pół twaróg* i mascarpone)
- 100 – 150 g serka Philadelphia (może być również śmietankowy lub jogurtowy Almette lub Twój smak)
- 70 – 100g białej czekolady
- Pól szklanki cukru pudru
- Cukier waniliowy
- 6 jaj
- 100 – 150 ml likieru irish cream (Baileys lub inny podobny w smaku**)
Spód:
- 150g migdałów
- 150g mąki (ok. szklanki)
- 70 – 100 brązowego cukru (lub zwykłego)
- 100g masła
- 1 łyżka wybranego likieru irish cream (lub łyżka mleka)
Polewa:
- 100g białej czekolady
- Kilka łyżek likieru (do uzyskania właściwej konsystencji – u mnie ok. 3 – 4 łyżek)
Do dekoracji: słupki migdałów, płatki migdałów lub migdały zblanszowane.
*Najlepszy jest ser mascarpone lub taki otrzymany pod odsączeniu jogurtu naturalnego – przepis tu. Można również użyć ser twarogowy do serników, tłusty lub pół tłusty (zmielony trzykrotnie), najlepszy jest twaróg w wiaderku – President)
**W Lidlu jest likier który do złudzenia przypomina Baileys ale kosztuje znacznie mniej i świetnie sprawdza się w przypadku tego sernika.
Przygotowanie:
Spód:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Migdały uprażyć na suchej patelni. Połowę posiekać nożem, a drugą połowę zmielić na mąkę w blenderze lub malakserze
- Mąkę połączyć z cukrem, dodać zmielone i posiekane migdały i dokładnie wszystko wymieszać. Sypkie składniki palcami rozetrzeć z masłem, dodać łyżkę likieru lub mleka i szybko zagnieść ciasto.
- Przez dno tortownicy przełożyć kawałek papieru do pieczenia i zapiąć obręcz. Spód równomiernie wylepić ciastem. Nakłuć go widelcem i piec prze 10 – 12 minut w 180 stopniach.
Ser:
- Wszystkie rodzaje sera połączyć s cukrem, cukrem waniliowym i zmiksować z jajkami. Dodawać po jednym jajku, a następne dopiero, gdy wcześniejsze zostanie rozprowadzone przez mikser.
- Na koniec dodać posiekaną drobno białą czekoladę i likier orzechowy. Można opcjonalnie dosłodzić (ale wg mnie sernik przy tych proporcjach jest w sam raz).
- Masę serową wylać na podpieczony i przestudzony spód, wyrównać powierzchnię i piec 15 minut w 180 stopniach (środkowa półka piekarnika ,grzanie góra-dół bez termo obiegu). Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 – 130 stopni i piec jeszcze 1h 30 minut – 1h 45 minut. Podczas pieczenia na dno piekarnika można postawić keksówkę z wrzącą wodą.
- Sernik studzić stopniowo, najpierw delikatnie uchylić drzwiczki (ok. 3 – 4 minut), następnie otworzyć je całkowicie kolejne 3 minuty), po czym wyjąć z piekarnika.
Polewa:
- Białą czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w garnuszku z grubym dnem razem z likierem. Gdy czekolada będzie już płynna ale nie lejąca polać nią równomiernie sernik, udekorować, słupkami, płatkami lub zblanszowanymi migdałami i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki – chociaż najlepiej na całą noc, smaki lepiej się połączą i sernik będzie miał lepszą konsystencję.
listopad 22, 2013
Uwielbiam sernik, a Twój wygląda przepysznie
pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
listopad 22, 2013
Ten sernik to istne cudo
Moje kubki smakowe oszalałyby ze szczęścia.
listopad 22, 2013
serniki królują w moim domu. i koniecznie muszę skosztować TwojegO!
listopad 22, 2013
wygląda przepysznie!
listopad 22, 2013
Wygląda po prostu bajecznie
Musiał smakować obłędnie 
listopad 25, 2013
Agnieszko, niezwykle miło czyta mi się Twoje słowa
Cieszę się, że smakował! Na Twoich zdjęciach prezentuje się wyśmienicie! Pozdrawiam!!
lipiec 16, 2014
Ojoj a do tego pyszna kawka irish cream
grudzień 14, 2014
Jestem znana w rodzinie jako ogromna wielbicielka sernikòw i muszę przyznać,że jest to jeden z najlepszych (jak nie najlepszy:D) jakie jadłam!!! Potwierdzam – niebo w gębie. Aga, dziękuję!