Pappardelle ze szpinakiem i gorgonzolą

papardele ze szpinakiem i gorgonzolą 1

Przepis z cyklu moje ulubione i sprawdzone pasty. Jak wszystkie dania tego typu błyskawiczne w przygotowaniu. Pasta najsmaczniejsza jest ze świeżych liści szpinaku ale mrożony również sprawdzi się w tym przypadku. Nie potrafię powiedzieć jak często robiłam ten sos. Wykorzystywałam go nie tylko jako dodatek do makaronu, ale również jako farsz do krokietów, tarty czy naleśników (po zagęszczeniu), jako dodatek do dań głównych np. mięsa czy ryb jak w tym przepisie – zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje – nawet tym, którzy nie lubią ostrych serów – w tym zestawieniu po prostu łagodnieją ;)… Dla szpinakożerców i nie tylko… Gorąco polecam :)!

papardele ze szpinakiem i gorgonzolą 2Składniki: (na 2 duże porcje lub 3-4 mniejsze)

  • 400 – 500g szpinaku – świeżego lub mrożonego
  • 100g gorgonzoli (lub innego sera z niebieską pleśnią)
  • 2 łyżki sera śmietankowego – np. Almette, Twój Smak lub Philadelphia (można pominąć)
  • 5 – 6 ząbków czosnku (lub więcej jeśli ktoś lubi)
  • Sok z połowy cytryny – ok. 1-2 łyżek
  • 3 żółtka
  • 100ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy
  • 160g makaronu (u mnie pappardelle ale może być inny ulubiony)
  • Pieprz i sól do smaku

Do podania: płatki parmezanu, grana padano lub innego twardego sera i uprażone orzechy włoskie.

papardele ze szpinakiem i gorgonzolą 3Przygotowanie:

  • Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy według instrukcji na opakowaniu (al dente).
  • W tym czasie szpinak posiekać w kostkę lub wąskie paski. Czosnek drobno posiekać lub rozgnieść praską i wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem. Smażyć do momentu aż nieco się zeszkli i odda smak i aromat (powinno to zająć ok. 1-2 min.). Kolejno dodać szpinak i poddawać go obróbce cieplnej aż zwiędnie i odparują soki.
  • Następnie dodać pokrojoną w kostkę gorgonzolę, serek śmietankowy i poczekać aż się rozpuści. Żółtka zamieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, wlać do szpinaku i szybko zamieszać by się nie ścięły. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na patelnię ze szpinakiem wrzucić makaron. Całość grzać chwilę na wolnym ogniu, mieszając by sos dokładnie oblepił nitki makaronu.
  • Nakładać na talerze, polewając pozostałym sosem z patelni. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem, płatkami twardego sera i uprażonymi orzechami włoskimi.

Smacznego :)papardele ze szpinakiem i gorgonzolą 4 papardele ze szpinakiem i gorgonzolą 5

 

Komentarz
  • Pawel
    lipiec 19, 2013

    Bardzo fajny przepsi, chociaz przyznam sie urozmaicilem go sobie troche dodajac troche grzybow (brazowych pieczarek), oliwek zielonych oraz drobno posiekanej szynki Black Forest z Lidla :-)
    no i zamiast smietany dalem jogurt grecki bo akurat nie mialem a jednak kombonacja smietany oraz serow to troche bomba kaloryczna :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *