Zupa idealna na upalne dni i chwile gdy włączony piekarnik, palnik, czy nawet czajnik podgrzewają atmosferę do tego stopnia, że nawet nie patrzymy w ich kierunku. Zupa na dni gdy po prostu nie chce się gotować lub nie ma na to czasu… Czy wreszcie zupa dla dbających o linię. Wyjątkowo prosty do przygotowania, a jednocześnie zaskakująco smaczny chłodnik z tartego ogórka, rzodkiewki i jogurtu naturalnego. Doprawiony sokiem z cytryny, tartym czosnkiem oraz dużą ilością koperku i szczypiorku. Gotowy w 15 minut :)! Polecam nawet tym, którzy nie przepadają za ogórkami – w tym zestawieniu łagodnieją. Podaję go na kilka sposobów w zależności od tego na co mamy ochotę lub co jest w lodówce . Postanowiłam zaprezentować trzy propozycje najpopularniejsze wśród moich bliskich czyli: chłodnik podany z jajkiem na twardo, młodymi ziemniaczkami i krewetkami. Dla każdego coś dobrego
Składniki:
- 5 – 6 ogórków gruntowych (ok. 350g)
- 8 rzodkiewek
- 2 – 3 ząbki czosnku
- Sok z połowy cytryny (lub odrobinę więcej)
- 700g greckiego jogurtu naturalnego
- 300g kefiru
- 2 – 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- Świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
Dodatki:
- jajko ugotowane na twardo
- młode ziemniaki
- ugotowane krewetki
Przygotowanie:
- Ogórki i rzodkiewki dokładnie umyć i zetrzeć na dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Dodać posiekany koperek i szczypiorek. Wlać jogurt, kefir i sok z cytryny. Dokładnie zamieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Najlepiej smakuje schłodzony ale można podawać natychmiast po przygotowaniu (jogurt, kefir, ogórki i rzodkiewki wówczas trzymać wcześniej w lodówce by były zimne).
- Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekaną w słupki rzodkiewką, z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, lub z ugotowanymi krewetkami.
listopad 26, 2014
Niczego sobie