Gazpacho

Gazpacho4

Gazpacho to hiszpański chłodnik z pomidorów, papryki i ogórka z dodatkiem namoczonego chleba. Na hiszpańskiej czy polskiej ziemi, podczas upałów orzeźwia i smakuje wszystkim :). Nie wymaga gotowania i jest błyskawiczny w przygotowaniu. W oryginalnym hiszpańskim przepisie korzysta się z octu sherry – ja użyłam balsamicznego – wg mnie bardzo dobrze komponuje się z pomidorami i dodaje ciekawej słodyczy. Najlepiej korzystać ze świeżych i bardzo dojrzałych pomidorów – takie mają smak, od którego będzie zależało czy zupa będzie udana – w końcu pomidor to główny składnik. Hiszpanie do przygotowania gazpacho wykorzystują biały chleb – ja pokusiłam się o dodatek pełnoziarnistego i moim zdaniem zupa nie straciła na smaku, a stała się zdrowsza. Chłodnik bardzo na czasie bo pomidory w sezonie, a Słońce podgrzewa atmosferę :). Polecam!

Gazpacho5Składniki na ok. 750 ml zupy:

  • 5 – 6 bardzo dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe)
  • 1 ogórek gruntowy (średniej wielkości)
  • 1 czerwona papryka (średniej wielkości)
  • 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)
  • 1 – 2 duże ząbki czosnku
  • Kilka kromek czerstwego chleba (u mnie razowy z ziarnami) – ok. 150 – 200g
  • 60ml oliwy dobrej jakości
  • 50ml mleka
  • 50ml wody
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Opcjonalnie sok z cytryny lub limonki (do smaku)
  • Pieprz i sól do smaku (ewentualnie odrobina cukru)

Do podania: feta lub twaróg (u mnie kozi twaróg), dymka posiekana, listki bazylii, krążki chili i obowiązkowo oliwa do skropienia

Przygotowanie:

  • Wymieszać w miseczce wodę, mleko i połowę oliwy. Odciąć skórki czerstwego chleba , a „środek” namoczyć w przygotowanej cieczy.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórki. Wyciąć twardy trzon i przenieść do misy blendera.
  • Paprykę i papryczkę chili umyć, wyciąć gniazda nasienne (pozbawić pestek), pokroić na mniejsze części. Ogórka obrać i również pokroić na mniejsze kawałki.
  • Paprykę, ogórka, namoczony chleb (wraz z zalewą), czosnek, resztę oliwy i ocet balsamiczny dodać do pomidorów i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku, pieprzem ,solą, sokiem z cytryny (lub limonki) i ewentualnie cukrem. Gazpacho powinno mieść słodko – kwaśny smak.
  • Schłodzić przed podaniem. Ewentualnie dodać pokruszony lód (skorygować smak) i można podawać natychmiast.
  • Nam smakuje z listkami bazylii, posiekaną dymką, fetą lub kozim twarożkiem i krążkami papryczki chili. Obowiązkowo polać oliwą.

Smacznego :)Gazpacho6

Warzywa psiankowate 2013

Komentarz
  • mopswkuchni
    wrzesień 8, 2013

    Też niedawno robiłam ten chłodnik. Nie pomyślałam o podaniu go w ten sposób, duża strata ;) Dziękuję za dodanie tak wielu wspaniałych przepisów do mojej akcji psiankowatej ;)

Skomentuj mopswkuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *