Dziś druga propozycja wykorzystania kwiatów cukinii. Podane w postaci tarty na pełnoziarnistym kruchym spodzie :). W podobny sposób przygotowywałam również kwiaty dyni czy patisonów, ale te cukinii są zdecydowanie najsmaczniejsze :). Były też próby z różnymi ziołami jednak mięta czy melisa nie maja sobie równych. Warto dodać szafran – wspaniale komponuje się z młodymi cukiniami czy z ich kwiatami. Wypróbowaliśmy mnóstwo cukiniowo-szafranowych połączeń np. w sosie do makaronu. Szafran jest bardzo intensywną przyprawą dlatego nie należy przesadzić z jego ilością. Pudełeczko dostępne w sprzedaży wystarczy na bardzo wiele dań – warto zainwestować bo jego smaku nie da się podrobić, jest bardzo charakterystyczny. Polecam
Składniki na tartę o średnicy ok 24c:
- Ok. 20 sztuk małych kwiatów cukinii lub 10 – 12 większych
- 250g sera ricotta
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 2 jaja
- 1 – 2 ząbki czosnku
- Szczypta nitek szafranu (ok. 12-16 sztuk)
- Listki z małej garści gałązek tymianku
- 2 łyżki posiekanych listków mięty lub melisy
- Pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła (opcjonalnie)
Ciasto:
- 100g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa 2000)
- 100g mąki owsianej lub żytniej
- 50g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
- 150g schłodzonego masła
- Pół łyżeczki soli
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Ciasto: przygotowanie jak tu
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
- Kwiaty cukinii oczyścić ściereczką, naciąć i sprawdzić czy nie są zamieszkałe ;).
- Ricottę przenieść do miseczki, wbić jajka, dodać drobno posiekany czosnek, posiekane zioła, nitki szafranu, doprawić pieprzem i solą.
- Cebulę posiekać w talarki i zeszklić na oliwie (ewentualnie oliwie z masłem). Po smażeniu przenieść na ręcznik papierowy i osączyć z tłuszczu.
- Cukinię pokroić w plastry i zgrilować lub obsmażyć na patelni (jeśli smażymy osączyć na papierowych ręcznikach).
- Ciasto rozwałkować na duży okrąg, ułożyć plasterki cukinii (pozostawiając brzeg (jak widać na zdjęciu). Następnie wyłożyć cebulę i przykryć wszystko serem z ziołami. Zawinąć delikatnie brzegi ciasta (jak na zdjęciu) i na wierzchu tarty ułożyć oczyszczone kwiaty cukinii. Skropić oliwą, i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 35 – 45 minut (aż ciasto się upiecze – będzie złociste).
- Podawać polane oliwą, posypane świeżo mielonym pieprzem.
sierpień 26, 2013
szkoda, że przegapiłam kwiaty cukinii
sierpień 27, 2013
Jeszcze nic straconego, mój mąż przywiózł wczoraj z działki garść kwiatów. Może jeszcze będziesz miała okazję gdzieś je dostać i przygotować
wrzesień 12, 2013
Rewelacja.Cecylia