Jagodzianki z serem i lukrem kokosowym

Brioche z jagodami i mascarpone2a-a

Maślane bułeczki drożdżowe, które smakują doskonale nie tylko z jagodami ale również malinami, wiśniami (nawet tymi z kompotu) czy truskawkami. Robiłam je już wiele razy i jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu – jest niezawodny. Jagodziankami z serem chciałam zakończyć sezon jagodowy – udało mi się dostać jeszcze koszyczek pod koniec sierpnia i tak mogłam spełnić swoje marzenia :). Lubię ten przepis ponieważ pracę można rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia wieczorem – przygotowuję ciasto, a następnego rano (czytaj w sobotę rano) przygotowuję pachnące bułeczki do kawy na drugie śniadanie. Poza tym drożdżowe ciasto brioche moim zdaniem jest dużo smaczniejsze od tradycyjnego i dużo dłużej utrzymuje świeżość. Dom pachnący maślanymi bułeczkami to doskonałe rozpoczęcie weekendu – gwarantuję, że zwabi wszystkich domowników na śniadanie ;). Polecam!

Brioche z jagodami i mascarpone3aBrioche z jagodami i mascarpone4Składniki na 16 bułeczek:

Ciasto drożdżowe:

  • 300g mąki (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
  • 1 łyżka suszonych drożdży instant (7 – 9 g)
  • 150g masła (miękkiego)
  • 3 jaja (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki cukru
  • Szczypta soli (opcjonalnie)

Krem serowy:

  • 250g sera mascarpone
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 – 3 łyżki cukru (lub do smaku)
  • 1 – 2 łyżki mąki

Dodatkowo: czarne jagody wedle uznania (u mnie ok. ¾ szklanki), rozkłócone jajko do posmarowania

Lukier kokosowy: 30ml rumu kokosowego – u mnie Malibu i tyle cukru pudru ile zabierze płyn

Brioche z jagodami i mascarpone55aPrzygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

  • Drożdże wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody lub mleka. Dodać dużą szczyptę cukru, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 15 minut by drożdże się spieniły.
  • Do misy miksera przesiać mąkę, połączyć ją z cukrem i solą, wbić jaja, a następnie wlać spienione drożdże. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, a następnie za pomocą odpowiedniej końcówki miksera zagnieść gładkie ciasto.
  • Ciasto można również gnieść ręcznie ale jest dość rzadkie i będzie to nieco problematyczne gdyż nie powinno się dodawać za dużo mąki do podsypywania, bo ciasto będzie mniej wyrośnięte i mniej puchate. Zagniatanie powinno zająć ok. 10 minut.
  • Następnie dodawać stopniowo miękkie masło – następna porcja dopiero gdy wcześniejsza będzie wgnieciona w ciasto.
  • Zagniecione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h – 1,5h.
  • Po upływie tego czasu ciasto powinno potroić swoją objętość. Należy uderzyć w nie pięścią i wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc. Ułatwi to pracę z ciastem – nie jest zbyt zwarte więc chłodzenie jest konieczne by można był je z powodzeniem rozwałkować.

Krem serowy:

  • Serek połączyć z jajkiem, cukrem, ekstraktem waniliowym (lub cukrem waniliowym), mąką i wymieszać do połączenia składników – ewentualnie dosłodzić..
  • Wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować na kwadratowy placek (jak najmniej podsypywać mąką).
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasto. Wyłożyć krem serowy, posypać jagodami i złożyć brzegi do środka – jak widać na obrazku obok. Wykroić bułeczki – obrazek obok – przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania jeszcze na ok. 40 – 50 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do nagrzanego włożyć wyrośnięte i posmarowane rozkłóconym jajkiem brioche. Piec przez ok. 20 – 30 minut aż pięknie się przyrumienią. W razie gdyby zbyt mocno piekły się z wierzchu – przykryć papierem lub folią aluminiową. Dokładnie ostudzić przed pokrojeniem.
  • Przygotować lukier: do małego garnuszka wlać rum, postawić na małym ogniu i dodawać po łyżce cukier puder intensywnie mieszając. Cukier puder dodawać do czasu gdy lukier osiągnie pożądaną konsystencję i będzie miał biały, lekko perłowy kolor.
  • Bułeczki posmarować lukrem i gotowe.

Smacznego :)Brioche z jagodami i mascarpone-1a

8 Komentarzy
  • J.
    wrzesień 2, 2013

    Kokos i jagody to najlepsze połączenie na świecie <3 cudo.

    • aga
      wrzesień 2, 2013

      Zgadzam się w 100 procentach :). Gdy pierwszy raz wypróbowałam, przepadłam :).

  • Mag ;)
    wrzesień 2, 2013

    Będę musiała zrobić dwie porcje! Jedną na spróbowanie a drugą do jedzenia ;)

    • aga
      wrzesień 2, 2013

      Proszę opinię po jedzeniu ;). Pozdrawiam :)

  • Pink Hungry
    wrzesień 3, 2013

    świetny pomysł na lukier kokosowy, pewnie niedługo wypróbuję :)

  • codojedzenia
    wrzesień 4, 2013

    Och bardzo mi się podoba ten przepis i kształt tych bułeczek. Zdjęcia jak zwykle piękne!

    Pozdrawiam serdecznie

  • Kaś
    wrzesień 10, 2013

    Wyglądają mega smakowicie! Przepis zapisuję, bo lubię takie nocne drożdżówki

    • aga
      wrzesień 10, 2013

      Ja również lubię takie drożdżówki, można łatwo podzielić pracę i nie ma to jak pachnące bułeczki z rana do kawy :).

Skomentuj Mag ;) Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *