Czekoladowe ciasto z musem i gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszką1 - a

Ciasto czekoladowe z musem z mlecznej i gorzkiej czekolady i gotowanymi gruszkami. Pyszne, esencjonalne i bez grama mąki! Jak dla mnie doskonałe ciasto czekoladowe :). Gotowane gruszki wspaniale komponują się z czekoladą i tworzą z nią harmonijną całość. Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio upiekłam :). Polecam szczególnie czekoladożercom jak ja ;).

Ciasto czekoladowe z gruszką2 - a Ciasto czekoladowe z gruszką91 - a Ciasto czekoladowe z gruszką8 - a Ciasto czekoladowe z gruszką5 - a

Składniki na formę o średnicy 20 – 23 cm.

Spód:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
  • 130 – 150g masła
  • 5 jaj (w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 100g cukru
  • Szczypta soli

Mus czekoladowy:

  • 100g mlecznej czekolady
  • 30g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 4 jaja (w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka)
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 40ml gorącej wody i 50ml brandy (brandy można pominąć)
  • Szczypta soli

Gruszki:

  • 3 – 4 niezbyt twarde gruszki (im twardsze, tym dłużej będą musiały się gotować)
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 2 – 3 szklanki wody
  • 1 laska wanilii przecięta wzdłuż i posiekana na mniejsze kawałki(lub cukier waniliowy)
  • 1 kora cynamonu (lub pół łyżeczki mielonego cynamonu)
  • Ok. 50 – 70 g cukru

Przygotowanie:

Gruszki:

  • Gruszki obrać, wyciąć korzonki i pestki. Zagotować wodę ze wszystkimi przyprawami. Do gotującej się wody wrzucić przygotowane gruszki i gotować do miękkości (w zależności od twardości gruszek może to potrwać od 10 minut do 40 minut). Kontrolować stopień ugotowania widelcem – powinien bez problemu zagłębiać się w miąższu. Ugotowane gruszki wyjąć z zlewy i osuszyć.

Spód:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Formę o wymiarach 20 – 23 cm wysmarować tłuszczem (oliwą lub masłem) i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku lub w misce zawieszonej nad gotującą się wodą rozpuścić czekoladę i masło (mieszając). Gdy całość będzie płynna odstawić do przestudzenia.
  • Żółtka ubić z kakao (można widelcem) i połączyć z przestudzoną masą maślano – czekoladową. Dokładnie wymieszać by nie zrobiła się czekoladowa jajecznica.
  • W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą i wysoką pianę – potrwa to ok. 4 – 6 minut na najwyższych obrotach miksera.
  • Następnie dodawać cukier w dwóch partiach – ciągle ubijając – potrwa to jeszcze ok. 10 minut.
  • Kolejno do ubitych białek wlać czekoladowo – jajeczny płyn i dokładnie zamieszać uważając by piana zbytnio nie opadła.
  • Przelać powstały krem do przygotowanej formy i piec przez ok. 30 minut.
  • Upieczony spód wyjąć z piekarnika i ostudzić – w czasie studzenia spód się zapadnie ale tak właśnie powinno się stać (!) – powstały krater zrobi miejsce na mus czekoladowy.

Mus czekoladowy:

  • W garnuszku lub kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem (mieszając). Płynną masę ostudzić.
  • Żelatynę rozpuścić w 40 ml gotującej się wody (dokładnie wymieszać). Gdy żelatyna się rozpuści dodać brandy (można pominąć ale warto dodać) i dokładnie połączyć składniki mieszając. Całość lekko ostudzić.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (podobnie jak wyżej). Kolejno dodać cukier partiami i ubić na sztywną pianę (ok. 10 minut).
  • Żółtka zmiksować z kakao i połączyć rozpuszczonym masłem i czekoladą. Następnie wlać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać uważając by piana nie opadła – mus będzie wtedy bardziej puszysty.
  • Mus wylać na ostudzony spód i na wierzchu ułożyć połowę gruszek pokrojonych w paski lub kostkę – mus nie jest gęsty i gruszki się w nim zanurzą.
  • Wstawić do lodówki na ok. 3 – 4 godziny, a najlepiej na noc.
  • Następnie zdjąć obręcz i oddzielić papier, ciasto wyłożyć na talerz lub paterę, na którym będzie serwowane. Udekorować pozostałymi gruszkami (pokrojonymi w cienkie paski) i płatkami posiekanej gorzkiej i mlecznej czekolady.

Smacznego :)Ciasto czekoladowe z gruszką - a Ciasto czekoladowe z gruszką4 -  a

Akcja z gruszką w tle

2 Komentarze
  • cukrowawrozka
    wrzesień 14, 2013

    Najsłuszniejsze miejsce dla gruszek – ciasto <3

  • Mag ;)
    wrzesień 24, 2013

    To jest mistrzostwo świata!!!!!!!!!!!!!! :)

Skomentuj cukrowawrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *