Sernik, który chcę zaprezentować to rodzinny przepis… to moja wielkanocna pascha. Ser do wykonania ciasta jest otrzymywany z połączenia śmietany, mleka pełnotłustego i jaj. Tak przygotowany deser pamiętam jeszcze jako dziecko… Wtedy mama robiła sernik z biszkoptami i galaretką :). Ależ to było pyszne!… Na samo wspomnienie się uśmiecham. Przepis pozostał w maminym zeszycie, a ja pozostałam mu wierna. Dziś jego nowe oblicze w postaci domku. Z racji sentymentu być może brak mi dystansu ale wg mnie sernik jest pyszny. Polecam do wypróbowania na nadchodzące święta :).
Składniki:
- 1 litr mleka pełnotłustego 3,2%
- 0,5 litra gęstej śmietany 18%
- 5 jaj
- 1 duży cukier waniliowy lub 2-3 łyżki esencji waniliowej
- 150g miękkiego masła
- ok 100g cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady i 3 łyżki śmietany
- łyżeczka kakao
- 15 sztuk twardych herbatników Petit Beurre (ok 150g)
- 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Zagotować litr mleka i do gotującego się powoli wlać rozkłócone jajka ze śmietaną (18%).
- Zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować masę przez ok. 15 minut. Nie należy jej mieszać ale pilnować by się nie przypaliła. Po upływie 15 minut wyłączyć ogień i pozwolić serowi ostygnąć w garnku. W tym czasie przygotować sito wyłożone gazą i zawieszone na misce. Ostudzoną masę serową wylać na sito i pozostawić najlepiej na całą noc by ser dobrze obciekł. W między czasie ser na sice mieszać kilka razy łyżką, a na koniec przy pomocy gazy odcisnąć pozostały płyn.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystej masy. Następnie połączyć ser z utartym masłem. Nie należy miksować masy na wysokich obrotach ponieważ stanie się lejąca i będzie bezużyteczna.
- Ułożyć herbatniki na papierze do pieczenia, tak by pozostał duży zapas papieru – 3 w jednym rzędzie (na szerokości) i 5 w drugim rzędzie (na długości), (na zdjęciu widać w jaki sposób ułożyć herbatniki, będzie to bardzo istotne podczas składania domku).
- ¼ masy serowej połączyć z kakao i wyłożyć na herbatniki. Następnie do pozostałej masy dodać rodzynki i wyłożyć na warstwę kakaową. Obie masy powinny być wyłożone tak by brzeg herbatnika (ok 1cm) pozostał niepokryty masą.
- Teraz najważniejsze – wsunąć ręce pod papier z obu stron ciasta – pod zewnętrzne rzędy pięciu herbatników i unieś je jednocześnie tak, by zamknęły się w kształt domku (trójkąta). Wyrównać ciasto pomagając sobie papierem do pieczenia i bardzo ściśle zawinąć całość formując równy kształt. Odstawić na noc do lodówki.
- Następnego dnia z sernika usunąć papier, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietany 30% i tak przygotowaną masą czekoladową dokładnie polać domek. Udekorować i ponownie wstawić do lodówki by polewa stężała. Następnie kroić na grube kawałki i zajadać :).
Życzę smacznego.
marzec 26, 2013
Pięknie wygląda, na pewno przepyszna. Postaram się jak najszybciej zrobić aby nie tylko nacieszyć wzrok ale także dać radość kubkom smakowym