Mrożona kawa bananowa

Bananowa mrożona kawa2

Moja ulubiona kawa mrożona – dużo smaczniejsza niż taka z lodami czy bitą śmietaną i co najważniejsze dużo zdrowsza :)! Najlepsza z bananów, które w sklepach i warzywniakach leżą odłożone, najczęściej też są przecenione z powodu brązowiejącej skórki. Fakt – nie prezentują się tak pięknie jak te żółte ale są intensywne w smaku i słodkie. Koktajl przygotowany z „brązowych” bananów bardzo często nie wymaga już słodzenia i jest wyjątkowo aromatyczny. Jeśli nie mamy zamrożonych owoców, a nie mamy czasu wystarczy do kawy przed miksowaniem dodać „ciepłe” banany i trochę pokruszonego lodu i ewentualnie skorygować smak. Polecam szczególnie na słoneczne i gorące dni :).

Bananowa mrożona kawa1Składniki na dwie szklanki o pojemności ok. 300ml:

  • 2 bardzo dojrzałe banany (najlepiej zamrożone)
  • 250ml zaparzonej mocnej kawy
  • Niepełna szklanka mleka (może być chude – chociaż z tłustego jest smaczniejsza)
  • 1 – 2 łyżki cukru brązowego, trzcinowego lub miodu (opcjonalnie – ja nie dawałam bo banany były bardzo dojrzałe i słodkie)
  • 1 – 2 kostki gorzkiej czekolady posiekanej nożem
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

  • Banany włożyć na kilka godzin do zamrażarki – najlepsze będą takie już z prawie brązową skórką – takie są dojrzałe, smaczne i słodkie.
  • Zaparzyć kawę i wystudzić.
  • Do misy blendera lub malaksera dodać obrane pokrojone w duże kawałki banany, wlać mleko, kawę i zmiksować na gładki koktajl Należy długo miksować by powstała piana. Dosłodzić jeśli istnieje taka potrzeba.
  • Przelać do szklanek, wrzucić kostki lodu i udekorować posiekaną gorzką czekoladą. Można schłodzić dodatkowo przed podaniem ale nie ma takiej potrzeby.

Smacznego :)Bananowa mrożona kawa

8 Komentarzy
  • Mag ;)
    sierpień 16, 2013

    Ty również przetarłaś szlaki z mrożonymi bananami ;) Ja dodaję również odrobinkę pasty waniliowej ;)

    • aga
      sierpień 17, 2013

      Fajny pomysł, pasta na pewno będzie pasowała :). Myślałam też by pokombinować coś z kajmakiem – świetnie komponuje się z bananami ale póki co wypróbuję kawę z pastą waniliową :)

  • codojedzenia
    sierpień 20, 2013

    Ten przepis po prostu porywam! Wspaniały!

    Pozdrawiam serdecznie!
    Gosia

  • Aga
    sierpień 23, 2013

    Świetna! Chyba się skuszę po treningu, w końcu trzeba uzupełnić weglowodany… :P

    • aga
      sierpień 23, 2013

      Fakt, banany to jeden z lepszych pomysłów na węglowodany po wysiłku fizycznym :). Mam nadzieję, że kawa przypadnie do gustu :)

  • Sara
    sierpień 12, 2014

    Ta kawa jest nieziemska! Ja dodaję po prostu gałkę lodów waniliowych i niekiedy jakiś sos – karmelowy, czekoladowy (może być lany po ściankach szklanki – wygląda nieziemsko), w zależności czy mam ochotę na bardziej słodką kawę. Ponad to, mogę podesłać sprawdzone przepisy na dobre smoothie oraz milk shake ;)

    • aga
      sierpień 13, 2014

      Ja też lubię dodawać do kawy bananowej co i rusz jakiś inny dodatek, by było ciekawiej i by zaspokoić zachcianki :). A przepisy proszę przesyłać (mail w zakładce kontakt), uwielbiam nowe receptury więc nie mogę się już doczekać :). Pozdrawiam serdecznie

Skomentuj Mag ;) Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *