Oto moje ulubione jadalne kwiaty… kwiaty cukinii :). Najsmaczniejsze z przyczepionymi do nich młodziutkimi cukiniami, które po upieczeniu stają się mięciutkie i zarazem chrupkie… ale takie bez „młodziaków” również smakują doskonale :D! Kwiaty można smażyć w cieście, faszerować, przetworzone dodawać do makaronu, podawać z zieleniną w sałatce lub jeść samodzielnie, zawsze są niesamowicie smaczne. Dziś proponuję nafaszerować kwiaty cukinii serem ricotta doprawionym świeżymi ziołami, czosnkiem, skórką otartą z cytryny i gałką muszkatołową… prawdziwy odlot :). Danie jest lekkie (kwiaty są pieczone, a nie smażone) i przepyszne. Doskonałe na przekąskę czy lekką kolację. Wszystkich, którzy uprawiają cukinię, a jeszcze nie próbowali zasmakować jej kwiatów, gorąco zachęcam do wykorzystania tego właśnie przepisu – gwarantuje że się nie zawiedziecie :).


Składniki:
- Ok. 8 – 9 kwiatów cukinii (najlepiej z młodziutkimi cukiniami (na zdjęciu widać 2 takie)
- 150g sera ricotta
- Skórka starta z polowy cytryny
- 3-4 gałązki bazylii
- 3-4 gałązki mięty
- Gałka muszkatołowa (ok. 1/4 – 1/3 łyżeczki)
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- Pieprz i sól do smaku
- Oliwa do skropienia
Dodatki: Rukola lub inna ulubiona sałata, pomidorki upieczone w piekarniku, oliwa do skropienia, listki bazylii, ząbki czosnku upieczone razem z kwiatami
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Ricottę wymieszać z surowym jajkiem, posiekanymi listkami bazylii i mięty, drobno posiekanym ząbkiem czosnku, gałką muszkatołową i skórką startą z połowy cytryny. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Kwiaty oczyścić z ziemi pędzelkiem (nie myć), pod wodę można włożyć jedynie młode cukinie przy końcach kwiatów.
- Każdy z kwiatów delikatnie rozcinać u nasady i przy pomocy rękawa cukierniczego lub strzykawki wypełniać ich wnętrze przygotowanym farszem.
- Układać w naczyniu żaroodpornym razem z ząbkami czosnku w łupinkach, posypać świeżo mielonym pieprzem i solą oraz skropić oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut (w tym samym czasie można piec pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, posypane pieprzem, solą, oregano, pieprzem Cayenne oraz skropione oliwą).
- Po wyjęciu podawać natychmiast z ulubionymi dodatkami: u mnie z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, rukolą, listkami bazylii pieczonym czosnkiem oraz oliwą. Świetnie będą smakować również z domowym sosem pomidorowym, czy kwaśną śmietaną przyprawioną pieprzem Cayenne.
Smacznego
wrzesień 6, 2013
Wyglądają bardzo smacznie:)
wrzesień 6, 2013
Są bardzo smaczne :). Polecam, gdy tylko mam możliwość, to je przygotowuję