Faszerowane kwiaty cukinii

Faszerowane kwiaty cukinii5

Oto moje ulubione jadalne kwiaty… kwiaty cukinii :). Najsmaczniejsze z przyczepionymi do nich młodziutkimi cukiniami, które po upieczeniu stają się mięciutkie i zarazem chrupkie… ale takie bez „młodziaków” również smakują doskonale :D! Kwiaty można smażyć w cieście, faszerować, przetworzone dodawać do makaronu, podawać z zieleniną w sałatce lub jeść samodzielnie, zawsze są niesamowicie smaczne. Dziś proponuję nafaszerować kwiaty cukinii serem ricotta doprawionym świeżymi ziołami, czosnkiem, skórką otartą z cytryny i gałką muszkatołową… prawdziwy odlot :). Danie jest lekkie (kwiaty są pieczone, a nie smażone) i przepyszne. Doskonałe na przekąskę czy lekką kolację. Wszystkich, którzy uprawiają cukinię, a jeszcze nie próbowali zasmakować jej kwiatów, gorąco zachęcam do wykorzystania tego właśnie przepisu – gwarantuje że się nie zawiedziecie :).

Faszerowane kwiaty cukiniiFaszerowane kwaity cukinii1Faszerowane kwiaty cukinii3Składniki:

  • Ok. 8 – 9 kwiatów cukinii (najlepiej z młodziutkimi cukiniami (na zdjęciu widać 2 takie)
  • 150g sera ricotta
  • Skórka starta z polowy cytryny
  • 3-4 gałązki bazylii
  • 3-4 gałązki mięty
  • Gałka muszkatołowa (ok. 1/4 – 1/3 łyżeczki)
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz i sól do smaku
  • Oliwa do skropienia

Dodatki: Rukola lub inna ulubiona sałata, pomidorki upieczone w piekarniku, oliwa do skropienia, listki bazylii, ząbki czosnku upieczone razem z kwiatami

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Ricottę wymieszać z surowym jajkiem, posiekanymi listkami bazylii i mięty, drobno posiekanym ząbkiem czosnku, gałką muszkatołową i skórką startą z połowy cytryny. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Kwiaty oczyścić z ziemi pędzelkiem (nie myć), pod wodę można włożyć jedynie młode cukinie przy końcach kwiatów.
  • Każdy z kwiatów delikatnie rozcinać u nasady i przy pomocy rękawa cukierniczego lub strzykawki wypełniać ich wnętrze przygotowanym farszem.
  • Układać w naczyniu żaroodpornym razem z ząbkami czosnku w łupinkach, posypać świeżo mielonym pieprzem i solą oraz skropić oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut (w tym samym czasie można piec pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, posypane pieprzem, solą, oregano, pieprzem Cayenne oraz skropione oliwą).
  • Po wyjęciu podawać natychmiast z ulubionymi dodatkami: u mnie z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, rukolą, listkami bazylii pieczonym czosnkiem oraz oliwą. Świetnie będą smakować również z domowym sosem pomidorowym, czy kwaśną śmietaną przyprawioną pieprzem Cayenne.

Smacznego :)

Faszerowane kwiaty cukinii4

2 Komentarze
  • mintandchilli
    wrzesień 6, 2013

    Wyglądają bardzo smacznie:)

    • aga
      wrzesień 6, 2013

      Są bardzo smaczne :). Polecam, gdy tylko mam możliwość, to je przygotowuję :)

Skomentuj aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *