Śliwki na cieście francuskim

Ciasto francuskie ze śliwkami2 - a

Widoczne na zdjęciu ciasteczka to błyskawiczny, bardzo prosty i pyszny deser lub przekąska. Do przygotowania podobnego smakołyku potrzeba właściwie tylko 3 składniki – ciasto francuskie, śliwki i cukier. Imponujący efekt minimalnym kosztem pracy, bo w kuchni właśnie o to chodzi by było szybko, smacznie i prosto, szczególnie gdy jadą niespodziewani goście, a w domu nie ma nic do herbaty. Takie ciasteczka podpatrzyłam u Magdy – już o niej wspominałam przy przepisie na pieczony camembert z malinami. Są zaskakująco smaczne – dzięki Magda, bo sama na to nie wpadłam ;). Polecam.

Ciasto francuskie ze śliwkami5 - a Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej na maśle) lub ok. 300g ciasta własnego wyrobu
  • Śliwki wedle uznania (u mnie na 16 kawałeczków zużyłam 10 śliwek)
  • Roztrzepane jajko do posmarowania
  • 3 łyżki cukru (lub więcej – jak kto woli)
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Śliwki umyć, podzielić na połówki i pozbawić pestek. Owoce można pokroić również w ćwiartki – jeśli kawałki ciasta są wąskie.
  • Ciasto francuskie podzielić na kawałki równej wielkości (u mnie 16 pasków).
  • Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i ułożyć śliwki – tak by brzegi ciasta pozostały wolne ( przynajmniej na 0,5 cm) – wtedy nawet pod ciężarem śliwek ciasto ładnie wyrośnie.
  • Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim ciastka.
  • Piec ok. 20 – 30 minut w nagrzanym piekarniku. Jeśli wierzch będzie się zbyt mocno rumienił, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Upieczone ciasteczka dokładnie ostudzić i zimne posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)Ciasto francuskie ze śliwkami1 - a Ciasto francuskie ze śliwkami - a

5 Komentarzy
  • Kam cia
    wrzesień 30, 2013

    …okrutny pychcioch !!!!!! :)

    • aga
      październik 1, 2013

      …i jaki prosty ;)

  • Mag ;)
    wrzesień 30, 2013

    lubię takie smakołyki typu „goście w furtce, trzeba coś przygotować do jedzenia” ;)

  • gin
    październik 1, 2013

    Pychota :) Ja takie zazwyczaj robię z jabłkami :)

    • aga
      październik 1, 2013

      Z jabłkami też są super :). Koniecznie musisz wypróbować też wersję ze śliwką.

Skomentuj Kam cia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *