Widoczne na zdjęciu ciasteczka to błyskawiczny, bardzo prosty i pyszny deser lub przekąska. Do przygotowania podobnego smakołyku potrzeba właściwie tylko 3 składniki – ciasto francuskie, śliwki i cukier. Imponujący efekt minimalnym kosztem pracy, bo w kuchni właśnie o to chodzi by było szybko, smacznie i prosto, szczególnie gdy jadą niespodziewani goście, a w domu nie ma nic do herbaty. Takie ciasteczka podpatrzyłam u Magdy – już o niej wspominałam przy przepisie na pieczony camembert z malinami. Są zaskakująco smaczne – dzięki Magda, bo sama na to nie wpadłam ;). Polecam.
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej na maśle) lub ok. 300g ciasta własnego wyrobu
- Śliwki wedle uznania (u mnie na 16 kawałeczków zużyłam 10 śliwek)
- Roztrzepane jajko do posmarowania
- 3 łyżki cukru (lub więcej – jak kto woli)
- Pół łyżeczki cynamonu
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Śliwki umyć, podzielić na połówki i pozbawić pestek. Owoce można pokroić również w ćwiartki – jeśli kawałki ciasta są wąskie.
- Ciasto francuskie podzielić na kawałki równej wielkości (u mnie 16 pasków).
- Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i ułożyć śliwki – tak by brzegi ciasta pozostały wolne ( przynajmniej na 0,5 cm) – wtedy nawet pod ciężarem śliwek ciasto ładnie wyrośnie.
- Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim ciastka.
- Piec ok. 20 – 30 minut w nagrzanym piekarniku. Jeśli wierzch będzie się zbyt mocno rumienił, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Upieczone ciasteczka dokładnie ostudzić i zimne posypać cukrem pudrem.
wrzesień 30, 2013
…okrutny pychcioch !!!!!!
październik 1, 2013
…i jaki prosty
wrzesień 30, 2013
lubię takie smakołyki typu „goście w furtce, trzeba coś przygotować do jedzenia”
październik 1, 2013
Pychota
Ja takie zazwyczaj robię z jabłkami 
październik 1, 2013
Z jabłkami też są super :). Koniecznie musisz wypróbować też wersję ze śliwką.