Wjazd do dziadków na wieś zaowocował nie tylko pięknymi wspomnieniami i chwilami spędzonymi z najbliższymi ale również naręczem świeżych warzyw i owoców. Ciocia Kasia, ma „rękę” i wszystko co zielone rodzi u niej bez pamięci. Poczęstowała nas pachnącymi brzoskwiniami i jeżynami, a na odchodne podarowała worek – dosłownie – świeżego bobu. Taki podarek sprawił mi wielką przyjemność :). Już w drodze do domu myślałam jak wykorzystam smaczne strąki, a pierwsze do głowy przyszły mi pierogi. Tak dawno ich nie lepiłam… Trochę z nimi pracy ale czy jest ktoś kto nie lubi pierogów?… Ja nie znam.
Kategoria BÓB
Kategorie Pokaż wszystkie
CUCINA ITALIANADLA JAROSZYDLA MIĘSOŻERCÓWDO CHLEBADOMOWA SPIŻARNIAFOTORELACJEGOTOWANIE NA CZASKUCHNIA POLSKAMAKARON, RYŻ, KASZA NA RÓŻNE SPOSOBYNA ŚNIADANIEPRZYSTAWKIŚWIĄTECZNE MENUSŁODKOŚCIW CHLEBAKUW JEDNYM GARNKUW SZKLANCE, KUBKU, KIELISZKU...ZIELONO MIZUPYRYBY I OWOCE MORZAW ROLI GŁÓWNEJ...
ARBUZAWOKADOBABKI I BABECZKIBAKŁAŻANBANANYBEZ PIECZENIABEZYBÓBBORÓWKI I CZARNE JAGODYBOTWINKABRZOSKWINIE I MORELEBURAKCEBULACIASTA I CIASTECZKACIECIERZYCACIELĘCINACUKINIACYTRYNYCZEKOLADADESERYDORSZDYNIAGRUSZKAGRZYBYJABŁKAJAJKAKUKURYDZAKURCZAKKURKIMALINYMANGOMARCHEWKAMAZURKIMELONNA DROŻDŻACHOGÓREKORZECHYPAPRYKAPIETRUSZKAPOMARAŃCZEPOMIDORYPORZECZKIRABARBARSERNIKIŚLIWKISOCZEWICASZPARAGISZPINAKTARTYTORTYTRUSKAWKITUŃCZYKWIELKANOCWIEPRZOWINAWIGILIA I BOŻE NARODZENIEWOŁOWINAZIELONY GROSZEKZIEMNIAKIŁOSOŚŁOSOŚ WĘDZONY
-
-
-
Pieczony filet łososia pod kołderką z pistacji i zielonego pesto
Łosoś pieczony pod kołderką z orzechów pistacjowych i pesto z natki pietruszki, to szybki i pyszny sposób by zamknąć usta domownikom, zaskoczyć gości na przyjęciu, czy wzbudzić zachwyt w oczach teściów. Mój mąż milczał dopóki nie wyczyścił talerza do ostatniego okruszka, a ja z nieskrywaną radością patrzyłam na to wydarzenie :).