Dziś steki :D! To zdecydowanie nasza ulubiona forma podania wołowiny – moja też (jestem bardzo męska pod tym względem i nie unikam czerwonego mięsa). Steki można podawać na różne sposoby, a z racji dostępności dyni postanowiłam skomponować je z puree z pieczonej dyni oraz sałatką z rukoli, pestek dyni i tartego sera. Całość połączyło masło czosnkowo – rozmarynowe. Było pysznie :)!
Kategoria WOŁOWINA
-
-
Jesienny, rozgrzewający gulasz wołowy z dynią, cynamonem i gorzką czekoladą
Dziś pierwszy przepis na wykorzystanie pieczonej dyni. O tej potrawie myślałam już w sierpniu, czekałam na dynię, na piękną złotą jesień i aurę dzięki której wołowina i ten gulasz smakują wyjątkowo. Zapach cynamonu i czekolady słodko otulają dom, a opary wydostające się z piekarnika wabią domowników do kuchni. Zestawienie dyni, cynamonu i ziela angielskiego sprawia, że gulasz jest, rozgrzewający, esencjonalny i jesienny do szpiku kości :).
-
-
Filet Mignon po mojemu – czyli sposób na rozpływającą się w ustach wołowinę
Mięciutka, rozpływająca się w ustach wołowina… Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :). Mięso, za którym tęsknię… Prezentowany przepis to moja receptura na filet Mignon. W oryginalnym francuskim przepisie korzysta się z najcieńszej części polędwicy wołowej… Wiem, wiem… ta część mięsa wołowego nie należy do najtańszych ale postanowiłam przeskoczyć przeszkodę i w podobny sposób przygotować ligawę wołową.