Dziś przepis na rosół, danie polskie, lubiane i niestety trochę niedoceniane w obecnych czasach. Kojarzy mi się z niedzielą, rodziną i oczywiście dzieciństwem. Pewnie nie będę oryginalna gdy powiem, że najlepszy rosół robiła moja babcia Milka, bo która babcia nie gotowała najpyszniejszego rosołu?… Pytanie retoryczne ;). W dzieciństwie była to moja ulubiona zupa i choć należałam do grupy „niejadków”, to na aromatyczny rosół mojej babci nigdy nie kręciłam nosem.
Kategoria KURCZAK
-
-
Muszle makaronowe nadziewane kurkami, kurczakiem i szpinakiem
Dziś proponuję zapiekankę makaronową w nieco innej wersji, czyli muszle faszerowane kurkami, kurczakiem i szpinakiem. Całość uzupełnia sos pomidorowy, w którym „kąpią” się muszelki z pysznym nadzieniem. Głównym bohaterem w tym połączeniu są kurki, które już od dłuższego czasu pojawiają się w lasach, ale oczywiście można je również znaleźć spacerując po bazarku ;).
-
Bakłażan zapiekany, faszerowany kurczakiem, pomidorami i gorgonzolą
Dziś przepis na faszerowany i zapiekany bakłażan. Warzywo do którego przekonałam się stosunkowo niedawno, wcześniej za nim nie przepadałam. Cała ta antypatia spowodowana była zapewne tym, że po prostu nie miałam na niego pomysłu. Oberżyna ma dość specyficzny smak, świetnie sprawdza się w greckiej moussace, zapiekana z mozzarellą i sosem pomidorowym, ale ja stawiałam bakłażanowi wyższą poprzeczkę, chciałam by mnie zaskoczył… i udało mu się ;)…
-
Curry z kurczakiem, kukurydzą, pomidorami i papryką
Curry, to jedno z moich ulubionych dań kuchni dalekiego wschodu. Jest niesamowicie aromatyczne, można przebierać w przyprawach i składnikach oraz komponować potrawy, które najbardziej odpowiadają rodzinie czy gościom. Dzisiaj prezentuję czerwone curry z kurczakiem, kukurydzą, pomidorami i papryką. Czyli danie w pełni sezonu na kukurydzę czy pojawiające się pomidory i paprykę.
-
Szaszłyki z kurczakiem, arbuzem i halloumi
Piękne, słoneczne lato, mnóstwo ciepłych, a nawet upalnych dni oraz jeszcze więcej powodów i okazji do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Dzisiejszy przepis jest przewidziany właśnie na takie okoliczności :). Lekkie, bardzo letnie i rześkie w smaku (za sprawą kolendry, mięty i arbuza) szaszłyki z kurczaka, podane w towarzystwie sosu z mięty i rukoli, sprawdzą się jako danie na grilla z przyjaciółmi lub kolację w ogrodzie. Dodam, że smakują równie dobrze w czterech ścianach ;).
-
-
-