Sałatka, która bardzo nam posmakowała i często do niej wracamy. Brzoskwinie pieczone lub grillowane w szynce dojrzewającej z wyrazistym sosem z gorgonzoli (podobny robiłam w przypadku sałatki z gruszką gotowaną w winie), pistacjami i tymiankiem. Najlepsza na ciepło ale na zimno również smakuje.
Kategoria ZIELONO MI
-
-
-
Carpaccio z gruszki i szynki dojrzewającej
Dziś lekko, trochę po babsku ale nadal w jesiennym klimacie ;). Oto Carpaccio z gruszki lub po prostu sałatka ze świeżą gruszką, szynką dojrzewającą, orzechami i odrobiną sera. Nazwana Carpaccio z powodu podobnej konstrukcji do tego włoskiego dania… Carpaccio to ogólnie mówiąc tatar powstały z ułożenia cienkich plastrów surowego mięsa z dodatkami. U mnie Carpaccio nieco mniej kontrowersyjne i bardziej kobiece z plasterków owocu, który ciekawie komponuje się z szynką i serem.
-
-
-
-
Sałatka z mozzarellą w śmietanie i pieczonymi pomidorkami
Prezentowana sałatka to moje ostatnie, wyjątkowo zaskakujące odkrycie. Znane i lubiane połączenie mozzarelli z pomidorami i bazylią zyskało nowy wymiar w towarzystwie kwaśnej śmietany. Tak podana mozzarella smakuje inaczej niż ta skropiona oliwą. Jest bardziej wyrazista, a zarazem delikatna i po prostu wspaniała! Wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali podobnego zestawienia – polecam poniższy przepis.
-
Sałatka z truskawkami, fetą i chilli
Obiecana, truskawkowa i bardzo letnia sałatka. Łączy słodko-kwaśny smak owoców, wyrazistość sera, ostrość papryczki, rześkość mięty, a wszystko pięknie wygładza dressing z octem balsamicznym. Doskonała na słoneczne, czerwcowe popołudnie jako podwieczorek, rano na dobry początek dnia lub przemycona w pudełeczku jako lunch box.
-
-
Sałatka z mango i mozzarellą
Nareszcie jest cieplej i wyszło słońce :). Rosnące temperatury nie tylko reorganizują garderobę ale również zachcianki i potrzeby kulinarne. Gdy robi się ciepło automatycznie mam ochotę jeść lżej i zdrowiej. Chcę wgryźć się w chrupiącego i orzeźwiającego ogórka, spróbować słodkich od słońca malin czy soczystych truskawek. Nie mogąc się już doczekać na sezonowe owoce i warzywa postanowiłam przygotować sałatkę z wyjątkowo dorodnego i pachnącego mango, które dorwałam w lokalnym warzywniaku.