Czy jest ktoś kto nie lubi nutelli? Moje zamiłowanie do tego popularnego smarowidła jest tak duże, że często muszę chować słoiczek z pysznym czekoladowo-orzechowym kremem na dnie szuflady by nie wyjeść połowy łyżeczką zanim posmaruję nim kanapkę… Ostatnio w mojej kuchni nutella gości nie tylko na kawałku chleba, ale coraz częściej pojawia się pod postacią przeróżnych deserów. Do głowy przychodzą mi ciągle nowe pomysły z jej wykorzystaniem i z tego właśnie uwielbienia powstały babeczki – tartaletki na kruchym orzechowym spodzie z kremem z nutelli oraz malinami i jeżynami :).
Kategoria TARTY
-
-
Kruche ciasto z jabłkami i porzeczkami pod puszystą bezą :)
Wyrosłam w domu, w którym sytuacja polityczna w naszym kraju zawsze budziła żywe dyskusje. Do tej pory pamiętam, radość moich rodziców w 89 roku, zdjęcia taty ze strajku studenckiego, kasety (tak, to nie pomyłka, takie czasy) z koncertu Jacka Kaczmarskiego słuchane z rodzicami, czy wieczory z gitarą i piosenką, wtedy niepokorną. Śpiewałam je w przedszkolu na głos nie do końca zdając sobie sprawę co się dzieje. Mimo tego obecnie nie staram się udzielać w jakikolwiek polityczny sposób. Tak też nie nazwałabym dzisiejszego wpisu, ma czemuś służyć. To żaden manifest polityczny, po prostu gest solidarności oraz wsparcia dla polskich rolników i plantatorów jabłek i nie tylko. Polskie warzywa oraz owoce są jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych, więc warto wspierać ludzi, którzy produkują dla nas coś lokalnego i wartościowego. Dzisiejszą tartę jabłkową wzbogaciłam dodatkiem czarnych porzeczek, przez co stała się bardziej letnia i fajnie kwaskowata. By złagodzić ten efekt, przykryłam owoce grubą warstwą bezy, która nieco osłodziła całość :). Jeśli ktoś mimo bezy nie lubi kwaskowatych deserów, po prostu trzeba dodać więcej cukru do owoców. Prosty przepis, a efekt niesamowity – ale to tylko dzięki dostępności świetnej jakości polskich owoców. Korzystajmy z nich, szczególnie teraz gdy są świeże i najbardziej aromatyczne i wartościowe. Polecam zarówno przepis jak i lokalne produkty :).
-
Kokosowe babeczki z truskawkami :)
Babeczki lub mini tarty kokosowe z kremową masą z sera mascarpone, śmietany i żółtek, do tego truskawki, garstka listków bazylii lub mięty – oto mój sprawdzony sposób na niezawodny deser, który smakuje absolutnie wszystkim! Wiem co mówię – wypróbowałam nie tylko na domownikach :)… Powiem tylko, że nikt nie był zawiedziony :).
-
Tarta babanowa z kajmakiem i czekoladą
Banany nie są moimi ulubionymi owocami i tak naprawdę przekonałam się do nich dopiero gdy jakiś czas temu przygotowałam prezentowaną tartę. Od tej pory cieszę się nimi gdy pogoda nie pozwala na wyhodowanie sezonowych owoców w Polsce. Dość mdły choć intensywny smak bananów doskonale komponuje się z kajmakiem i czekoladą co było dla mnie zaskoczeniem. Wszystkich, którzy nie próbowali takiego zestawu gorąco namawiam do zakosztowania – moim zdaniem to wyjątkowe połączenie, które nie da się z niczym porównać.